Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A zsíros étrend okosabbá tesz?

Nap mint nap hallunk és látunk a túlságosan zsíros étkezés káros következményeit ecsetelő híreket. Amerikai tudósok most megállapították, hogy azért előnye is van a zsíros kajának.

Tovább

Kisebb az agyunk, mint gondoltuk

Sokszor halljuk, hogy az emberi agy mintegy százmilliárd neuront tartalmaz. Nos, egy új tanulmány szerint kevesebbet.

Tovább

Programajánló: J. R. R. Tolkien 120. születésnapja

Holnap, január 7-én, szombaton lesz J. R. R. Tolkien 120. születésnapja. A neves nyelvészprofesszornak tulajdonítják a teljes fantasy műfajt - ugyan a főművének tartott A Gyűrűk Ura maga nem igazán sorolható fantasynek, mégis, ez az a korszakos regény, amely mind témákban, képekben és stílusban nagyban hozzájárul az epikus, ún. high fantasy kialakulásához.

Tovább

Tanulj vezetni vagy japán kanjit olvasni egy szempillantás alatt


Idézzünk fel egy jelenetet a Mátrixból. Bedugnak Neo tarkójába egy batár nagy fémrudat, és ő ott találja magát egy kevéssé bizalomgerjesztő néger úrral egy távol-keleti dojo-ban. Eddig stimmel, de hirtelen megtanul kungfuzni, jól föltöltik az agyába. Egy Bostonban és Kyotoban végzett tudományos kutatás szerint ez a technika közelebb van, mint hinnénk... és még fémcsövet se kell a fejünkbe dugni hozzá. Sőt, aludni sem kell...

Tovább

A sci-fi olvasók intelligensebbek?

Érdekes tanulmány jutott el szerkesztőségünkbe tegnap. Az közismert tény, hogy az olvasáshoz alapból csak egyik agyféltekénket használjuk (az alváshoz meg pont a másikat, ezért tudunk ritkán olvasni álmunkban). De - van olyan olvasás, amihez mindkét agyféltekénket használjuk, azaz: olyan olvasás, ami nagyobb intelligenciát követel és sokkal intelligensebbé is tesz minket. Hogy hogyan?

Tovább

A magyar-román barátság újabb záloga

Bartók Béla, a nagy gyűjtő-zeneszerző olyan időkben járta a magyar tájakat, melyeket a legoptimistábbak is sötét éveknek neveztek: 1920 után is úton volt, és nagyon fontosnak tartotta, hogy olyan tájakon is megforduljon, melyeken élnek magyarajkúak, de hivatalosan nem Magyarországhoz tartoznak. Leveleiben gyakran írta: nagyon aggódik a magyar-román barátság miatt, mert azt "kívülálló erők", akiknek "érdekük viszályunk" igyekeznek megrontani. Nos, a magyar kultúra ezen zászlóhordozója minden bizonnyal boldogan látná, hogy magyarok és románok a kultúra (és büszkén emeljük ki: a sci-fi kultúra!) jegyében igenis tudnak jóbarátok lenni, együtt lenni - és közös missziót szervezni! Ugyanis így cselekedett nem rég az 501-es Légió Magyar Helyőrsége: a Román Helyőrséggel közösen, Romániában vettek részt egy rohamosztagost próbáló, nemes küldetésen. Nagy örömmel vettük, hogy kaptunk egy jelentést a misszióról, amit most közre is adnánk: a Légiós Különítmény vezetőjének, László Norbert parancsnokhelyettesnek beszámolója következik. Ha droid vagy, bújj el, mert most kitör a Csillagok Háborúja és jön a rohamosztag!

Tovább

Az Ősrobbanás utáni első percekből származő gázfelhőket találtak

A kozmológia rendszeresen belefut abba a hibába, hogy ad ugyan egy elfogadható és érthető magyarázatot az univerzum nagy rejtélyeire, de nem tud azokra igazi bizonyítékokat felmutatni az emberi logikán kívül. Ez persze természetes, hiszen olyan eseményeket vizsgálnak, amik mondjuk 13 milliárd éve történtek, és lássuk be, valóban nem a legkönnyebb ilyesmit tudományos, empirikus módon megfigyelni, különösen nagy bravúr, ha egy elméletet sikerül némiképp alátámasztani. Ezért nagy öröm, hogy most csillagászok találtak két gázfelhőt, amelyek a Nagy Bumm elméletét látszanak igazolni... tekintve, hogy alig percekkel a nagy esemény után jöttek létre.

Tovább

Ágyúval föld körüli pályára

A különféle űrszerkezetek, szondák, teleszkópok, műholdak indításához alkalmazott rakéták legtöbbje csak egyszer használatos, mert az indítás során megsemmisülnek. Verne Gyula elképzelése, hogy ágyúval állítsunk valamit földkörüli pályára, már nem elképzelhetetlen. Sőt, az ágyúval történő fellövés csupán huszadába kerül a rakétás indításnak - legalábbis ezt állítja John Hunter, a QuickLaunch nevű amerikai vállalkozás igazgatója.


Tovább

Verne, NASA, és az igazság

Sokunk kedvenc olvasmánya volt gyermekkorunkban Verne Utazás a Holdba című regénye. A könyv 1865-ben jelent meg Franciaországban, amikor az amerikai polgárháború már a vége felé közeledett. Elképesztő, de Verne sejtései közül megdöbbentően sok igaznak bizonyult. Néhány ezek közül.

Tovább
3 db

Követők

Toochee Zanphagras pestabacsi kicsimate galaktika Köznapi Tharquuis myexpeti mesh126 renter rockfarkas pappék Kandr4 Gavarra

Hirdetés

Galaktika

blogavatar

Minden, ami tudomány, minden ami fantasztikus... és minden, ami tudományosan fantasztikus. A Galaktika hivatalos blogja. Lépj a jövőbe!

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Utolsó kommentek