Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Harc az Örök Háborúval - egy igazi irodalmi különlegesség



Joe Haldeman regénye, az Örök Háború - amely a Könyvhétre jelenik meg június elején - különös háttérrel büszkélkedhet.Olyan korban született, amelyben a háború a mindennapok részét képezte, és nem éppen magasztos színben tündökölt: a Vietnámi Háború idejében.
Tovább

Videó: Birodalmi induló kutya-előadásban

Nos, érdekes videóval állt elő az imént Tetsuo kolléga. Ebben nem orgonán, skótdudán, hegedűn vagy szintetizátoron játsszák el Darth Vader gonosz bevonulózenéjét, hanem - vaú! - kutyákon. Pulit ugyan nem látunk közöttük, de reméljük, csak azért, mert ők már a Holdon vannak.

Tovább

A sci-fi olvasók intelligensebbek?

Érdekes tanulmány jutott el szerkesztőségünkbe tegnap. Az közismert tény, hogy az olvasáshoz alapból csak egyik agyféltekénket használjuk (az alváshoz meg pont a másikat, ezért tudunk ritkán olvasni álmunkban). De - van olyan olvasás, amihez mindkét agyféltekénket használjuk, azaz: olyan olvasás, ami nagyobb intelligenciát követel és sokkal intelligensebbé is tesz minket. Hogy hogyan?

Tovább

A világ utolsó gazdasági válsága

Sok elmélkedés övezi a gazdasági válság fogalmát. Mi váltja ki? Mitől van vége (ha vége van egyáltalán)? Hogyan lehetne ezeket elkerülni? És az, ami a legnyomasztóbb (és legsürgetőbb mindközül): mi okozza, és milyen lesz a legutolsó gazdasági válság a Földön? A legelterjedtebb válasz erre az, hogy a fosszilis energiahordozókra való túlzott támaszkodásunk okozza majd azt az összeomlást, amiből már nem tudunk majd kikászálódni. De vajon mennyire hitelt érdemlő ez az elképzelés?

Tovább

Apokaliptika haladóknak I. rész

Az emberiség érdeklődési köre néhány évtizeden belül is drámaian meg tud változni a világgal kapcsolatban. Hatvan-hetven évvel ezelőtt a Föld lakosságának jelentős része azon járatta vadul az eszét, hogyan tudna birtokából több termést kicsikarni, ma pedig azon, hogy hogyan tudná a nagyapa földjét akármilyen áron eladni, hogy megvehesse azt a szuper autót a Darth Vaderes reklámból. De két dologra mindig is kíváncsi volt az ember: hogyan keletkezett a világ, és hogy hogyan lesz vége. Utóbbi azért is érdekesebb, mert megvan a lehetősége, hogy ott sajnos az adott ember jelen is lesz. És mivel szeretünk felkészülni mindarra, ami jön, több világvége-történetünk és lehetőségünk van, mint teremtés- vagy eredettörténetünk, ami elég nagy munka. A teljesség igénye nélkül, lássuk, melyek a "legnépszerűbb" világvégék!

Tovább

S szólt a Holló: sohamár! Exkluzív forgatási infók II.

Előző cikkünkben beszámoltunk a rövidesen készülő Holló (Raven) című természetfeletti, 19. századi krimi filmről. Kémünk, Tazzie a forgatáson járt, mint munkatárs, így belső szemmel mutatja be nekünk beszámolójában a készülő szuperprodukció egyes aspektusait - amik különösen értékesek, mert ezek pontosan azok a részletek, amikről semmit, de semmit nem tud a mozinéző. Folytatódik exkluzív anyagunk a Holló budapesti forgatásáról.


Tovább

S szólt a Holló: sohamár! Exkluzív forgatási infók I.

Az író borzongató történeteit széles körben olvassák, szeretik, ő pedig egyre vadabb, félelmetesebb és rettenetesebb dolgokat vet papírra. Aztán egy napon megjelenik nála a hatóság, és bizony, gyilkossággal vádolják. Miért őt, aki ki se mozdul íróasztala tízméteres vonzáskörzetéből? Nos, mert valaki úgy gyilkol, ahogy egyik-másik szereplő az ő regényében. Ez még kevés bizonyíték, de ha egy kiadatlan írása is megelevenedik egy bűntényben... Olvastunk és láttunk is már ilyet (például a Szűkgatyás Kapitány főszereplésével készült Castle-ben is), de képzeljük el ezt kellemes 19. századi keretek között, ópiumosszelencékkel, lovas fogatokkal, hideg, ködös tájakkal... ez egy olyan recept, amire szinte senki nem tud nemet mondani. Egy kis gothic hangulat, rejtély, misztikum - jó táptalaj ez a legremekebb sztoriknak. Örömhírrel szolgálhatunk: már javában úton van A Holló című film, ami Edgar Allan Poe figurájával a középpontban egy ilyen természetfeletti gyilkosságsorozattal foglalkozik. Ráadásul kémünk, Tazzie jelen volt a forgatáson is...


Tovább

Társadalom, egyén nélkül?

A társadalom sok, külön egyén összességéből épül fel. Ezek csoportokba tömörülnek mindenféle szempont alapján: közös érdekek szerint, nézetek szerint, vallás szerint, érdeklődés kapcsán, életkor alapján... Mert mindenki akar lenni valamilyen, és gyakran olyannak szeretne tűnni, ami a valóságban nem állja meg a helyét. Képzeljük el, mi lenne, ha belátnánk egymás kicsit vagy nagyon hazug mázai mögé, és meg tudnánk nézni egymást - minden nap, minden perc, minden másodpercében?

Tovább

Sean Bean halála. 21 darabot kérek.

Pontosan. Legutóbbi szerepe, a Trónok Harca sorozatból ismerős Ned Stark kapcsán többen felkiáltottak: hé, én ezt az embert már láttam meghalni! Nos, valóban, erre jó esély van, ugyanis kevés színész produkált annyi halálesetet, mint Sean Bean. Egy hangulatos haláltánc-videó végigvezet minket 21 ilyen pillanaton. Vigyázat! A videóban 21 filmre vonatkozó spoiler és 21 haldokló Sean Bean látható!

Tovább

A tíz legtöbbször ismételt fantasy klisé - 1. epizód

A fantasyre sokan úgy tekintenek még a sci-fi kedvelői közül is, mint az idióta "kistestvérre", pedig ugyanannyi minőségi irodalmi művet termel, mint bármely más műfaj. Ráadásul mindnyájan olvastunk már fantasy történetet, nem kell tagadni. Emellett mind olvastunk kiváló, minőségi, elgondolkodtató fantasy írásokat - valamint minősíthetetlen és tragikus tucatművet is ebből az ágazatból, amitől szintén nem kell elhatárolódni. Így tisztában vagyunk a műfajt időnként elárasztó, megállíthatatlan kliséáradattal is. Szemléljük meg közelebbről ezeket - íme a 10 legelcsépeltebb fantasy klisé.

Tovább
0 db

Követők

Toochee Zanphagras pestabacsi kicsimate galaktika Köznapi Tharquuis myexpeti mesh126 renter rockfarkas pappék Kandr4 Gavarra

Hirdetés

Galaktika

blogavatar

Minden, ami tudomány, minden ami fantasztikus... és minden, ami tudományosan fantasztikus. A Galaktika hivatalos blogja. Lépj a jövőbe!

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Utolsó kommentek