Bartók Béla, a nagy gyűjtő-zeneszerző olyan időkben járta a magyar tájakat, melyeket a legoptimistábbak is sötét éveknek neveztek: 1920 után is úton volt, és nagyon fontosnak tartotta, hogy olyan tájakon is megforduljon, melyeken élnek magyarajkúak, de hivatalosan nem Magyarországhoz tartoznak. Leveleiben gyakran írta: nagyon aggódik a magyar-román barátság miatt, mert azt "kívülálló erők", akiknek "érdekük viszályunk" igyekeznek megrontani. Nos, a magyar kultúra ezen zászlóhordozója minden bizonnyal boldogan látná, hogy magyarok és románok a kultúra (és büszkén emeljük ki: a sci-fi kultúra!) jegyében igenis tudnak jóbarátok lenni, együtt lenni - és közös missziót szervezni! Ugyanis így cselekedett nem rég az 501-es Légió Magyar Helyőrsége: a Román Helyőrséggel közösen, Romániában vettek részt egy rohamosztagost próbáló, nemes küldetésen. Nagy örömmel vettük, hogy kaptunk egy jelentést a misszióról, amit most közre is adnánk: a Légiós Különítmény vezetőjének, László Norbert parancsnokhelyettesnek beszámolója következik. Ha droid vagy, bújj el, mert most kitör a Csillagok Háborúja és jön a rohamosztag!

(a nyitóképen balról jobbra: Bogár Gergely, Tóth Zsolt, Ken Huegel (RO), Sándor András, László Norbert)

"501-es Légió Magyarországi Helyőrség : Mission Románia

Az 501-es Légió – aki még nem tudja - egy nemzetközi klub-szervezet, mely világszerte fogja össze az ún. gonosz-oldali Csillagok háborúja-jelmezeseket. A világ számos pontján megtalálhatóak, szigorú követelményeknek megfelelő profi jelmezeikről, és jótékonysági eseményeken való megjelenéseikről ismerik őket leginkább.

Mint minden valamirevaló, Star Wars-szerelmes országban, így nálunk is megvan tehát a magunk kis profi, sötét-oldali jelmezeseket tömörítő klub, az 501-es Légió Magyarországi Helyőrsége.

A Romániai Küldetés egy nemzetközi 501-es esemény volt. Még hónapokkal ezelőtt, a román Hospice Casa Seprantei, vagyis szabad fordításban a „Hospice a Reményért” otthoni betegápolással foglalkozó jótékonysági alapítványa felkereste az 501-es Légió anyaszervezetét. Konkrétan minden évben megrendeznek egy jótékonysági estet egy neves helyen, adott témával, az idei pedig a „Filmek” újragondolás jegyében akart eltelni. Az 501 vezetősége jól tudta, hogy a romániai helyőrség csupán egyetlen taggal rendelkezik – ő is egy régi motoros amerikai jelmezes, aki betelepült Bukarestbe. Mivel ő egyedül volt Darth Vaderként, és a show egy valamivel látványosabb megjelenést képzelt el egy egyszemélyes fellépésnél, megkeresték a környező (cseh, osztrák, lengyel, magyar) helyőrségeket, hogy tudnak-e katonákat biztosítani egy veszélyes, rohamosztagost próbáló idegenlégiós kontingens számára. A magyarok jelentkeztek is, és a Hospice jóvoltából négy rohamosztagos útiköltség és szállás megtérítéssel négy napra nagy utazásra indult. A város mellékes felfedezése után a magyar kontingens résztvevői – melyben benne volt a hazai parancsnokhelyettes, is: presztízskérdésnek számított, hogy egy vezető is ki tudjon utazni – megismerkedtek Ken Huegel-el, a román 501-essel. Ken egy roppant lelkes, jó fej tagja a Légiónak, remekül tudtunk együtt dolgozni, noha előtte személyesen még sosem találkoztunk. Az együttműködés felhőtlen volt, jobbat nem is kívánhatna egy-egy birodalmi, mikor először találkozik egy nemzetközi 501-es esemény keretében külföldi társaival. Egy jó sör keretében hosszabb beszélgetésre nyílt lehetőség egy helyi pub-ban (a megnevezés nem helytelen, ugyanis szinte csak angol anyanyelvű emberekkel találkozott szembe bent az ember), ahol is megvitattuk korábbi tapasztalatainkat egymás jelenlegi, és korábbi (Ken) Légiós tagságaival kapcsolatban. Beszélgettünk a jelmezkészítésről, praktikákról, amiket fellépéseken alkalmazunk, vagy csak egymásról; próbáltuk kicsit megismerni a másikat. A dumaparti kellemesen telt, tényleg úgy viselkedtünk, mintha az 501 valóban egy nagy, nemzetközi család volna. És az is.

A rendezvény, ami miatt odamentünk, szintén nagy siker lett. Az est négy különböző filmet vonultatott fel, de mind közül a legfontosabb és legszervezettebb a Csillagok háborújás show volt. Ezt utoljára is hagyták, azt várták, hogy a Hospice számára mi fogjuk jelenteni a legjobb adománygyűjtő lehetőséget. Nem hagyhattuk hát csalódni őket, mikor felcsendültek a jól ismert szólamok, és a vásznon a szívünknek kedves képsorok kezdtek el pörögni, négy rohamosztagos vágott keresztül a tömegen, kérlelhetetlenül keresve útjukat az asztalok közt a színpad irányába. Ott le is cövekeltek, csatárláncba állva szúrós tekintettel mérték a tömeget. Aztán csend lett. A zene elhalkult, mindenki érezte, hogy valami készül. Az egyik oldalsó ajtó hirtelen kivágódott, és hatalmas füst áramlott be rajta. A füstöt egy sötét alak szelte át. A szögletes arc végigpásztázta a tömeget, majd jellegzetes szuszogás és skarlátvörös fénykardjának suhogtatása közben felviharzott a színpadra. Ott aztán Marc Jenner, a Hospice alapítvány egyik vezetője fogadta. Itt Darth Vader, a Sith sötét nagyura biztosította a résztvevőket, hogy a Birodalom ezúttal – most, és utoljára – jó szándékkal érkezett, hogy segíthessen a beteg embereken. Darth Ken helyett Vader egy jelképes adomány-lapot nyújtott át Mr. Jenner, és így az alapítvány számára, majd a rohamosztagosok közé masírozott. Miután jól megnézték maguknak mind a tömeget, és elegen lefotózták kedvenceiket, a Star Wars-jelmezesek – AZOKAT a droidokat keresve – visszamentek az asztalok közé, hogy fotókat és további adomány-lapokat szaporítsanak. Végül is minden nagyon jól ment, az emberek örültek a szereplőknek, és a jótékonysági est is sikeresen zárult.

A Romániai Küldetés összességében nagyon nagy sikernek mondható el, még úgy is, hogy – pl amerikai viszonylatban – igen kevés jelmezes vett rajta részt. A magyar helyőrség nem tartozik a legnagyobbak közé, de a romániai kifejezetten a legfélreesőbbek egyikének mondhatja magát. Mindezek ellenére mégis sikerült tető alá hozni egy ilyen méretű alapítvány estjén való megjelenést, mindezt országok Légiói közti szinten, ekkora térbeli és lehetőségbeli távolságok áthidalásával: az érdem nagy része így a Hospice-t is illeti. A hazaindulás reggelén még egy plázás játékbolt The Clone Wars-os, egész napos rajzversenyén is megjelenhettünk: ez nagy öröm volt a gyerekek számára.

Végső soron nagyszerű lehetőség volt megismerkedni Kennel, és segíteni az alapítványt nemes ügyében. Biztosra vehetjük, hogy nem utoljára találkoztunk a román helyőrség tagjával, sőt: együttműködési szándékaink olyan komolyak, hogy Ken, miután befejezte Vader-páncélja felújítását – és ellátogatott hozzánk, Magyarországra –  potenciális Légiós-jelöltek kutatásába fog kezdeni, akiknek jó eséllyel segíthetünk különféle jelmezek elkészítésében…

 

László Norbert XO, parancsnokhelyettes

A Légiós különítmény vezetője"

Mi mindehhez csupány egy rövid, címszavas összefoglalót fűznénk: Star Wars, 501, Magyar-román barátság, SF, EPIC WIN.