Sokszor halljuk, hogy az emberi agy mintegy százmilliárd neuront tartalmaz. Nos, egy új tanulmány szerint kevesebbet.

 

A tanulmány szerint az emberi agyban körülbelül 86 milliárd neuron található. A neurológusok által elvégzett kísérletben négy emberi agyat használtak fel. Ezekben bizonyos vegyszerekkel feloldották a sejtek membránjait, így egy homogén keveréket kaptak. Ezután ebből vettek egy kis mintát, és abban megszámolták a neuronok után maradt sejtmagokat, majd ezt az értéket felszorozták a teljes agymennyiségre. A módszer előnye, hogy az agy egyes részein eltérő lehet a neuronok sűrűsége, így az eltérő helyekről vett szövetmintákból következtetve eltérő eredményeket kapunk a neuronok számára, míg ebben a módszerben ez a bizonytalanság nem áll fenn.

A kísérlet során azt találták, hogy átlagosan 86 milliárd neuron van egy agyban, egyik agyban sem volt 100 milliárd neuron. A különbséget jól szemlélteti, hogy egy pávián agyát 14 milliárd neuron alkotja. Korábbi kutatások szerint a nagyobb nem feltétlenül jobb is: valószínűleg nagyobb test irányításához több neuron kell. Mások szerint az ember testtömegéhez képesti nagy agya a bonyolult szociális élet, extrém eszközhasználatunk, valamint a gondolkodásról való gondolkodás képessége miatt szükséges.

 

Megint mások az agy bonyolultságában keresik az intelligencia kulcsát: jelenlegi ismereteink szerint az agy annyira bonyolult szerkezet, hogy szinte lehetetlen megismerni teljesen a működését. A fentieket összegezve, nem jelenlegi ismereteink alapján nem tudjuk megmondani, hogy a neuronok száma mennyiben befolyásolja az értelmi képességeinket.

 

Forrás: livescience.com