Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mitől szenved a mérnök, és mitől a bölcsész?

Egy, a felsőoktatásban tanuló diákok körében elvégzett kutatás szerint kapcsolat mutatható ki a diákok szellemi irányultsága és bizonyos agyi rendellenességek között.

Tovább

Kisebb az agyunk, mint gondoltuk

Sokszor halljuk, hogy az emberi agy mintegy százmilliárd neuront tartalmaz. Nos, egy új tanulmány szerint kevesebbet.

Tovább

Vörös törpék körül valószínűbb az élet

Kutatók szerint a vörös törpe típusú csillagok körül szélesebb a lakhatósági zóna, mint azt eddig gondolták.

Tovább

Diktátorok és végzetük

Sok diktátort ellenfelei végeznek ki, de vannak olyanok is, akik végelgyengülésben, vagy betegség következtében haláloznak el. Íme néhány diktátor és haláluk oka a múlt századból.

Tovább

Jön a márciusi Galaktika magazin!

A Galaktika magazin márciusi számában befejeződik Colin Kapp izgalmas folytatásos kisregénye, a „Felhőépítők”. A központi téma egy olaj nélküli jövő lehetőségét vizsgálja.

A novellafelhozatal igen változatos, köszönhetően annak is, hogy az irodalmi terjedelem közel 20%-kal nőtt: George R. R. Martin egy modern, baljós prófétáról mesél, Nemere István egy idegen bolygóra látogat, Connie Willis megkísérli továbbgondolni a klasszikus Csipkerózsika-történetet, Alekszandr és Szergej Abramov egy totalitárius Amerikába visz, ahol még az álmokat is szabályozzák, Melissa Mia Hall gyermekeket pottyant egy lidércálom kellős közepébe, Pap Viola a Teremtés alapkérdésein gondolkodtat el, míg Robert L. Forward egy aszteroidabányászt kísér el útjára. A lap megemlékezik a nemrégiben elhunyt John Christopherről, a havi retro pedig Andrew J. Offutt szatirikus időutazós elbeszélése.

Exkluzív sztárinterjú szólaltatja meg Robert Downey Jr.-t, a „Vasember”-filmek hősét, a filmrovat is az ő munkásságával foglalkozik, az Intelligens dizájn csókközvetítő robotokról ír, a tudományos hírek között pedig olvasható még cikk hőtárolós naperőművekről, egy szuperliftről, egy napelemes sísisakról és egy atomtáskára emlékeztető USB-elosztóról.
A Galaktika 264. számát keresse hétfőtől az újságárusoknál és ne feledje: ha az előző haviről lemaradt, azt is megtalálja náluk, ugyanis mindig két számot lehet megtalálni az újságosnál!

Aki pedig péntek délután bejön a szerkesztőségbe (Bp., Fény u.2.), már akkor megvásárolhatja az új számot és ajándékba adunk mellé egy 2010-es vagy 2011-es, választható példányt!

Tovább

Tíz fura temetkezési szokás

Egyszer mind meghalunk, ez tény. Az is tény, hogy a testünk hátramarad. Az viszont erőteljesen kultúrafüggő, hogy mit kezdünk a holttestekkel. Íme néhány, európai szemmel talán furcsa példa.

Tovább

Vissza a jövőbe - egy alternatív univerzumban

Ki játszotta Marty McFlyt egy alternatív univerzumban? A Rejtély című sorozatból megtudható.

A Vissza a jövőbe trilógia sokak szerint minden idők egyik legjobb SF komédiája. A remek forgatókönyv, a tökéletes díszletek, és a elképesztő karaktereket életre keltő színészek egyaránt kellett a sikerhez.

Kevesen tudják, hogy eredetileg nem Michael J. Fox játszotta volna a főszerepet. A film készítői kezdettől fogva Michael J. Foxot szemelték ki a csetlő-botló időutazó szerepére, ám ő akkoriban a Családi kötelékek című tévésorozatban játszott. McFly karakterét a Ponyvaregényben is szereplő Eric Stoltz-ra osztották, ám a forgatás negyedik hetére kiderült, hogy nem tudja hitelesen hozni a figurát. Foxot végül elengedték a Családi kötelékek készítői, így az a ritkek helyzet fordult elő, hogy öt hét forgatás után cserélték le a főszereplőt.

Itt van néhány jelenet, amelyben felváltva látható Stoltz és Fox.

Ennek a ténynek állított érdekes módon emléket néhány filmes. A rejtély (Fringe) című sorozat második évadának 16. részében három kopasz megfigyelő beszélgetését láthatjuk. A három férfi ezt a párhuzamos univerzumban, egy mozi előtt teszi.  A mozi bejárata felett a reklám önmagáért beszél:

Ezt felhasználva alakította át valaki a film egyik korai előzetesét, amelyben még Eric Stoltz szerepel. Az átalakítás a trailer végén látható.

Toochee, a Galaktikus

Tovább

Nagyik a gép előtt: a WoW és a kognitív képességek

Pszichológusok megkértek néhány öreget, hogy két héten keresztül játsszanak egy kicsit a WoW-val. Az eredmény érdekes lett.

Tovább

Robert Charles Wilson Pörgés-trilógiája akciósan a galaktikabolton!

Február 25-én, szombaton és 26-án, vasárnap a Hugo-díjjal is büszkélkedő trilógiát 40% kedvezménnyel kínáljuk a galaktikabolton, 8870 Ft helyett most csak 5320 Ft-ért! Rendeld meg még most! KATTINTS  IDE a rendeléshez.

Az első részről kiváló ajánló olvasható a Profundus Librumon.

Tovább

Fénynél gyorsabb neutrínók: mérési hiba, vagy valóság?

Valószínűleg mindenki emlékszik még a múlt szeptemberben a világot bejáró hírre, miszerint fénynél gyorsabb neutrínókat találtak a CERN tudósai. A legújabb hírek szerint jól végezték el a kísérletet, mégsem gyorsabbak a fénynél a neutrínók.

Tovább

Követők

Toochee Zanphagras pestabacsi kicsimate galaktika Köznapi Tharquuis myexpeti mesh126 renter rockfarkas pappék Kandr4 Gavarra

Hirdetés

Galaktika

blogavatar

Minden, ami tudomány, minden ami fantasztikus... és minden, ami tudományosan fantasztikus. A Galaktika hivatalos blogja. Lépj a jövőbe!

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Utolsó kommentek