Kutatók szerint a vörös törpe típusú csillagok körül szélesebb a lakhatósági zóna, mint azt eddig gondolták.

 

A vörös törpék teszik ki a csillagok 75-80%-át. Jóval halványabbak a Napnál, tömegük pedig a Nap tömegének 10-20%-a. Az asztrobiológusok egyre inkább úgy gondolják, hogy lakható exobolygókat legnagyobb valószínűséggel vörös törpék körül fogunk találni.

 

Egy csillag lakhatósági zónájában keringő bolygó felszínén a víz folyékony állapotban megmaradhat. Ha messzebb van a csillagtól, megfagy a víz, ha túl közel van, elpárolog a víz. Mivel a vörös törpék eléggé halvány csillagok, a lakhatósági zóna elég közel van magához a csillaghoz – sok esetben közelebb, mint a Nap-Merkúr távolság. Ez a bolygók észlelésében is segít: minél közelebb van egy bolygó a napjához, annál gyakrabban halad át előtte, így annál könnyebb észlelni.

A túlzott közelség azonban veszélyeket is rejt magában. Elképzelhető olyan erős árapály-jelenség, ami egyszerűen megfosztja a bolygót a vízburkától. Ezen a 3 milliárd évnél fiatalabb vörös törpék még nagyon aktívak: naponta többször előfordulhatnak napkitörések, amik ultraibolya sugárzása – a normális érték akár tízezerszerese – gyakorlatilag sterilizálhatja a bolygót.

 

A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy a vörös törpétől távolabb is lakhatóak maradhatnak a bolygók, mint azt eddig gondoltuk. Az, hogy egy bolygó élhető-e, nagyban függ attól, hogy mennyi napfényt nyel el, illetve ver vissza. A jég és a hó visszaveri a fényt, ami miatt a bolygó tovább hűl. Azt viszont eddig nem vették számításba, hogy a jég jobban elnyeli a vörösebb fényt – márpedig egy vörös törpe körül ebből van a legtöbb. Az újragondolt számítások alapján a lakhatósági zóna külső széle mintegy 10-30%-kal van távolabb a csillagtól, mint az az eddigi modellekben volt.

 

A kutatók szerint további kutatások szükségesek, mivel ezek a számítások csak a vízjég fényelnyelő képességét vették figyelembe – fontos lehet még a fagyott szén-dioxid, nitrogén-oxid, illetve metán hasonló vizsgálata. Emellett a légkörben előforduló gázok – vízgőz, szén-dioxid, stb. - hatásait is érdemes figyelembe venni.

 

Forrás: space.com