A Mars Reconnaissance Orbiter február 16-án, az Amazonis-síkság fölött áthaladva kapott lencsevégre egy portölcsért a Marson.

 

Az örvény harminc méter szélesen és 800 méter magasan kavarog a képen, miközben a nyugati szél enyhén meghajlítja. Az árnyéka is tisztán kivehető a képen. Az ehhez hasonló portölcsérek egyaránt megjelennek a Földön és a Marson is: tulajdonképpen forgó levegőoszlopokról van szó, amiket a talajról felszippantott por tesz láthatóvá.

 

Ellentétben a tornádókkal, ezek általában tiszta napokon jönnek létre, amikor a földet a napsugárzás felmelegíti. Ha a körülmények megfelelőek, a talaj menti, felmelegített levegő, miközben felemelkedik, elkezd forogni. Habár a Mars most éppen aféliuma közelében tartózkodik, még mindig elég ereje van a Napnak ahhoz, hogy a porördögök létrejöhessenek.

A Mars Reconnaissance Orbiter 2006 márciusa óta vizsgálja a Mars felszínét hat különböző műszerrel. Az általa gyűjtött adatokból a tudósok értékes információkhoz jutottak a marsi felszínt a mai napig formáló erőkről – mint amilyen a szél, meteorit becsapódások, vagy a szezonális fagyok. A 720 millió dollárba kerülő műhold a NASA legutóbbi és egyben legsikeresebb, Marshoz küldött űrszondája – egymaga több adatot küldött a Földre, mint az összes többi mars-szonda együttvéve.

 

Forrás: space.com