Sok csokiallergiában szenvedő embernek meglepő hír lehet, hogy nem feltétlenül a kakaóra, vagy a csokoládé egyéb – a csomagoláson feltüntetett – összetevőjére allergiás.

 

Kevéssé köztudott – és nem is nagyon reklámozzák -, hogy a legtöbb ételben, ami elénk kerül, nem csak a hivatalos összetevők vannak benne. A csokoládé esetében például a többség által kevésbé kedvelt rovarok egyes testrészei is belekerülnek a táblákba. Az amerikai szabályozás szerint minden csoki fogyasztásra alkalmas, ha 100 grammban kevesebb, mint 60 rovardarab van. A csokoládéra érzékeny emberek nagy része valójában ezekre a kis rovardarabkákra allergiás.

 

Az allergológusok szerint a legtöbb étel tartalmaz természetes szennyezőanyagokat. A csótányok testrészei a csokoládé mellett előfordulhatnak még a mogyoróvajba, makaróniban, sajtban, vagy akár a búzából készült termékekben is. A bogárdarabok allergia mellett okozhatnak még asztmát, migrént, görcsöket és bőrkiütéseket is. Az első csótányallergiát 1943-ban dokumentálták, allergiatesztet pedig 1959 óta végeznek a csótányokra.

Morton Teich amerikai allergológus szerint a csótányszennyezés elkerülhetetlen, mivel az még a kakaóbab farmokon bekövetkezik. Ennek megelőzése érdekében annyi növényvédő szert kellene felhasználni, ami – az ételekbe kerülve – már több kárt okozna, mint amennyit a bogarak kiirtásával nyertünk. Egyébként meg, szinte lehetetlen megszabadulni az összes bogárdarabkától az ételünkben – valószínűleg teljesen fel kellene hagynunk az evéssel, ha semmiképpen sem szeretnénk rovarokat enni.

 

Forrás: lifeslittlemysteries.com