A sci-fi egyik elengedhetetlen kelléke a lézer. Van, hogy pisztoly, van hogy kard, vagy ágyú – de mindenképpen ott van az elképzelt csatákban. Mikor válik valósággá a lézerfegyverekkel vívott háború?

 

 

A XXI. század hadászatában még mindig a lövedékek jelentik a távolból történő rombolás leghatékonyabb módját. A lézert – habár a célpont megjelölésénél, tájékozódásnál, illetve a kommunikációban már régóta használják -, dacára a folyamatos erőfeszítéseknek, még nem sikerült fegyverként felhasználni.

 

A lézernek több fontos előnye van a hagyományos lövedékekkel szemben. Egyrészt ott van a gyorsasága, a maximum a hangsebesség néhányszorosával repülő lövedékek meg sem közelítik a gyorsaságát. Másrészt, a pontossága is nagyságrendekkel meghaladja a hagyományos fegyverekét, harmadrészt, gyakorlatilag sohasem fogy ki.

Nem csoda, hogy annyira szeretnék már előállítani a lézerágyút. Ronald Reagan csillagháborús tervében például műholdakra telepített lézerekkel tervezték lelőni a nukleáris robbanófejeket. Később, az amerikai hadsereg repülőre és hajóra telepíthető lézerek kifejlesztésébe is belefogott, a tavaly azonban a költségvetés – több, mint egy évtizednyi fejlesztés után – nem támogatta tovább a projekteket.

 

A legfőbb probléma a hatalmas energiaigény: katonai alkalmazásokra minimum 100 kilowatt teljesítményű lézer szükséges. A lövedékek két okból okoznak sérülést: egyrészt a tömegük, másrészt a mozgási energiájuk miatt. Az ideális lövedék tehát nagy tömegű és gyors. A hagyományos lövedékekkel ellentétben a lézernek nincsen tömege, vagyis a rombolóereje csak az energiájától függ.

 

A fejlesztések másik iránya már előrébb jár: az alacsony energiájú lézerek már néhány éven belül bevethetőek lesznek. Ezeket kifejezetten élőlények ellen tervezik bevetni: az infravörös fotonnyaláb kellemetlen, égető érzést kelt a célpontban – ideális eszköz többek között a tüntetések, vagy fegyenclázadások idején.

 

Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a fenti eszközök mindegyike legalább egy Hummer nagyságú szállítóeszközt igényel. Stratégiai és taktikai fegyverek esetén ez nem probléma, kézifegyvereket viszont - a jelenlegi technológiákkal – nem tudunk készíteni. Ehhez újfajta energiaforrást, vagy energiatárolási rendszert kellene kifejleszteni.

Még ha lennének is lézerpisztolyok, biztos, hogy nem a filmekből ismert kék, zöld, vagy piros színű fényt bocsátanának ki. Az,hogy látjuk a fény útját azt jelenti, hogy szóródik az útjába kerülő atomokon – vagyis csökken az energiája. Ráadásul, a látható lézer a légkörben képes plazma halmazállapotúra hevíteni a gázokat, tovább csökkentve így az energiafegyverek hatékonyságát.

 

Egy másik rossz hír a sci-fi fanoknak: a legtöbb filmben a lézerfegyverek lövedékszerűen lövik ki a fényimpulzusokat, amiket aztán szemmel is lehet követni. Sajnos a valóságban ilyen nincs. A fény tényleg fénysebességgel halad, és nem lassabban. Igaz, hogy vannak olyan lézerek, amik tényleg impulzusokban lövik ki a fényt, de ezek az impulzusok olyan gyorsan követik egymást, hogy az emberi szem nem tudja őket megkülönböztetni.

 

Forrás: lifeslittlemysteries.com