A NASA nem régen tette közzé azt a képet melyet, Mars Reconnaissance Orbiterének fedélzetén lévő "Nagy Felbontású Képalkotó Tudományos Kísérlet" (High-Resolution Imaging Science Experiment), azaz a HiRISE által lencsevégre kapott.

Ez a jelenség az úgynevezett pareidolia. A pareidolia egy olyan illuzórikus érzet, amely bizonytalan és véletlenszerű ingerek (többnyire hangokat vagy képeket) konkrétnak és tisztán kivehetőnek tüntet fel. Az ismertebb példák közé tartozik a felhőkben látni állatok alakját vagy arcokat. A Marshoz gyakran kapcsolódnak pareidoliák, például a „marsi jeti". Jobban tesszük, az ilyen jelenségek kapcsán alaposan utána nézünk a híreknek valódiságának, mert sokszor félreértések és összeesküvés elméletek táptalajává válhatnak az idegen bolygók egyébként természetes képződményei.

Területen a frissen megszáradt láva alkotta ezt a formát, a lávakiömlés szegélye pont ugyanolyan, mint egy elefánt fejének a sziluettje. A láva pereme lejjebb haladva egy ormányt formál. Egy horpadás  és a lávakitüremkedés személyében még egy fület és egy szemet is fel lehet fedezni, és ezekkel válik teljessé az elefánt orcája. Alfred McEwen, az Arizonai Egyetem planetáris kutatója úgy véli, hogy a friss kiömlő láva a marsi viszonyokhoz képest lassan áramlott, ez okozhatta e formának a létrejöttét. A földi viszonyokhoz képest A marsi láva  áramlásának a sebessége többszöröse a földihez képest, ezt hívják a kutatók lávaárvíznek.

A jelenség pikantériája, hogy az elefánt a vörös bolygó az Elysium Planitia névre keresztelt régióban található, mely a Vörös Bolygó legfiatalabb lávafolyás járta területe. Az elíziumot gyakran nevezték az ókorban a boldogok mezejének, mivel az itt lakók gond és baj nélkül éltek, és sohasem éreztek fáradtságot, éhséget vagy szomjúságot. Ha ezt a szempontot  figyelembe vesszük, akkor a következő vulkanikus tevékenységekig, nagyon jó helyet választott az elefánt magának életteréül.

http://www.space.com/15207-mars-lava-elephant-mro.html