Nem tévedés, a NASA új bámulatos képeket készített az úgynevezett UFO-galaxisról. Nevét a formájáról kapta, ami a klasszikus sci-fik űrhajójának alakját formázza.

A Földtől 35 milliónyi fényévnyire fekvő spirálgalaxist hivatalosan NGC 2683-nak nevezik, közismertebb nevén az UFO-galaxis. Ez egy olyan spirálgalaxis, melya földről majdnem éléről látszik. A galaxist eredetileg 1788. február 5-én fedezte fel William Herschel német csillagász. A képződmény a Hiúz-konstellációhoz tartozik és az északi égbolton figyelhető meg. A floridai Astronaut Memorial Planetarium and Observatory kutatói nevezték el a későbbiekben UFO-galaxisként. 

 

A csillagászok valószínűsítik hogy az NGC 2683 küllős spirálgalaxis, azonban e feltevés igazolását nehezíti a galaxis formája így nem tudják közvetlenül szemrevételezni. A dőlt látószögnek az előnye hogy páratlan galaktikus perspektívában figyelhetik meg.

„Lehetőséget nyújt a csillagászoknak, hogy megfigyeljék a spirálkarok törékeny, poros sávjait, melyek a galaxismag arany homálya előtt rajzolódnak ki” – adta ki a NASA a közleményében. – Emellett fiatal, kék csillagok ragyogó halmazai találhatóak szétszórva a korong mentén, és így feltérképezik a galaxis csillagformáló régióit.”

A csillagászok két fotót – az egyik látható fényben, a másik infravörösben készült - ezeket a Hubble ACS (Advanced Camera for Surveys) készüléke készítette. Ennek eredményeként alkották meg az UFO-galaxis fenti újabb fényképét, amelyet március 26-án publikáltak. A Hubble fényérzékelői közötti hiátus elmosódott sávot hozott létre a képen keresztbe, melyet a kutatók a földi teleszkópok felvételei segítségével töltöttek ki.

http://www.space.com/15234-ufo-galaxy-photo-hubble-telescope.html