Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legújabb ASIMO-robot színre lép

A japánok nem lacafacáznak: gőzerőkkel dolgoznak azon, hogy a science-fiction regényekben megírt jövőképek egyes szeletei ténylegesen valóra váljanak. Legalábbis, ami a technológiai kezdeményezéseket illeti. Már korábban is voltak törekvéseik robot-ügyben, most azonban még egy nagy lépést tettek afelé, hogy Asimovnak és társainak jövőképe egyszer valósággá váljon.

Tovább

Aktiváld a vonósugarat! - az űrkutatás legújabb "csodafegyvere"

Mindenki próbált már egy kád vízből -egy pohár sörből vagy üdítőből, azaz sorsszerű folyadékból- kihalászni egy bogarat. Nagyon idegesítő, ahogy a kis szemét állandóan kiflöttyen a kezünkből az utolsó kis cseppekkel... gondolkodjunk el azon, milyen nehéz ügy lehet a világűrből összeszedni egy-egy kavicsot... vagy mondjuk sokat. A NASA elemzői pedig égnek a vágytól, hogy ilyenekre tehessék a kezüket (fúróikat, lencséiket, stb.), ezért az űrkutató ügynökség azt tette, amit pl. a birodalmi parancsnok a Millenium Falcon elfogására: bekapcsolta a vontatósugarat.

Tovább

Stephenson működő gőzgépe üvegből

Ma már ugyan szinte csak megmosolyogtató játék-szerkezetként gondolunk rá, a XVIII. század végén azonban forradalmat indított el a James Watt gőzgépe. Sőt, enélkül a szerkezet nélkül a mai tömegközlekedés és a vasút működése is majdhogynem elképzelhetetlen lenne, hiszen George Stephenson, a gőzmozdony feltalálója a gőzmasinát vette saját gépezete alapjául. Néhány évszázaddal később pedig már megszületett a mozdonykerék-gőzgép művészi interpretációja is - üvegből.

Tovább

A nap videója: Hogyan készül A hobbit - avagy a 3D-s filmezés rejtélyei

Hobbitok, elfek, törpék lepték el újra Középfölde díszleteit. Némi képzavarral élve, hiszen valójában zöld háttér előtt zajlanak a forgatások, de nemsokára a festői Új-Zéland hegyei és erdői várnak a stábra. Addig is csodálkozzunk, hogyan fest egy green box-os stúdiófelvétel: mindez megspékelve korunk fekélyével, a három dimenziós technológiával. Peter Jackson videóblogbejegyzése következik.

Tovább

Az idegenek nyomában - nézz a fény felé...

A SETI-t bizony becsukta a gazdasági válság, a földönkívüliek rossz időt választanak a rádiós visszatelefonálásra. Persze, lehet, hogy nem is akkora probléma, hogy nem figyeljük olyan intenzitással a rádiójeleket, mint korábban: az elmúlt év(tized)ekben a Föld rádióforgalma ugyanis szánnivaló kis töredékére esett vissza a korábbihoz képest a kábelek, a száloptika és más telekommunikációs fejlesztéseknek hála, így joggal feltételezhetjük, hogy egy fejlettebb idegen faj rádiókibocsátása sem jelentős. Lehet, hogy nem is feltétlenül a rádiójeleket kéne figyelnünk, hanem... a fényt.

Tovább

Árt a klímának a vonatozás

Amerikai kutatók szerint nem minden esetben igaz, hogy a tömegközlekedés kevésbé terheli a környezetet. Tanulmány készült a közlekedési eszközök környezeti terheléséről, és a korábbi elemzésekkel ellentétben most a kutatók a teljes életciklust vizsgálták. Nemcsak az autók, vonatok, buszok és repülőgépek kibocsátását, hanem az infrastruktúra megépítését és karbantartását, a járművek legyártását, valamint az általuk használt üzemanyag előállítását is figyelembe vették.

Mindent figyelembe véve a vasúti közlekedés károsanyag-kibocsátása az eddig számítotthoz képest 155 százalékkal, a személygépkocsik és az autóbuszok szennyezése 63 százalékkal, míg a repülőké csupán 32 százalékkal nagyobb. A légi közlekedés helyzetét javítja, hogy nem kell utakat kiépíteni, csak repülőtereket.

A Berkeley egyetem munkatársai számításba vették - például a vonatközlekedésnél - az elektromos áramot előállító erőművek szennyező hatását is. A kutatók kiszámolták, hogy egy majdnem üres buszon nyolcszor magasabb az egy főre eső kibocsátás, mint csúcsidőben.

Az autó négy utassal jobban kíméli a környezetet, mint a helyi vasút, ha csak 25 százalék körüli a telítettsége. A kutatók komplex megközelítése szerint azt is figyelembe kell venni, hogy mekkora távolság megtételére tervezik az alternatív közlekedési módot.

Ha többet akarsz tudni óriási alagutakról, Londontól Pekingig robogó szuper-expresszekről, tenger alatti vasútról, akkor keresd a novemberi Galaktika magazint. Ott megmutatom neked a vasút jövőjét.

Toochee, a Galaktikus

Tovább

Világ Batman-rajongói, egyesüljetek!

Figyelem, figyelem! Denevér-jel fellőve, bőregér-riadó van! Ezennel felszólítunk minden Batman-szimpatizánst, hogy tegyen eleget kötelességének, és hangszálainak minden erejével támogassa Gotham sötét lovagjának legújabb szélesvásznú kalandját!

Tovább

A jövő első hangja

Volt egy időszak a 2000-es évek elején, amikor a nagy trance-techno láz gépzenéi után mindegy volt, ki ad elő egy dalt, csak ne egy gép csinálja a zenét, hanem mindenképpen ember(ek). Így került gitár a klipekbe, még pl. a közismerten "tuc-tuc" Groove Coverage csapat tagjainak kezébe is: még ha nem is volt igaz, akkor is azt kellett üzenned a hallgatóidnak, hogy a két kis kezeddel te magad zenélsz. Erre is sokan legyintettek, mondván: na, majd élőben, koncerten is adja elő gitárral, és meglátjuk! Nos, csekély meglepetés, de ma már az élőzene sem feltétlenül az igazi. Ez alatt pedig nem azt értjük, hogy a színpad mögött plusz-zenészek, keverőpult, vagy egyéb csalás található... hanem, hogy az élőzenét egy gép, egy program állítja elő.

Tovább

Startol a Kviddics Világkupa

És ez nem vicc! Igencsak úgy tűnik, hogy a J. K. Rowling-féle Harry Potter-könyvekben bemutatott extrém, seprűnyélen lovagolva űzött sport a valóságban is követőkre, sőt, mi több eme sportágat űzőkre talált. A Potter-rajongók által létrehozott Nemzetközi Kviddics Szövetség szervezésében november 12-én és 13-án megrendezésre kerül New York városában az V. Kviddics Világkupa.

Tovább

Hölgyek! Itt az új divat, tessék követni

Megszoktuk azt, hogy a ruházkodás terén (különös tekintettel a női ruhákra) tökéletesen a divat az úr: a diktátorok által "régi"-nek gúnyolt modellek seperc alatt eltűnnek a piacról, obskurus aluljárókban sem lehet rájuk lelni, és egyből eláraszt mindent az "új", "trendi" ruhastílus, hiába volt a régi is nagyon jó, szép, vagy kényelmes. Nos, kedves Hölgy Olvasóink, íme, a legújabb divatirányzat a kifutón. Mi csak reménykedünk benne, hogy ez minél előbb eléri a piacokat, és rekordideig marad is.


 

Tovább

Követők

Toochee Zanphagras pestabacsi kicsimate galaktika Köznapi Tharquuis myexpeti mesh126 renter rockfarkas pappék Kandr4 Gavarra

Hirdetés

Galaktika

blogavatar

Minden, ami tudomány, minden ami fantasztikus... és minden, ami tudományosan fantasztikus. A Galaktika hivatalos blogja. Lépj a jövőbe!

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Utolsó kommentek