Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A világ utolsó gazdasági válsága

Sok elmélkedés övezi a gazdasági válság fogalmát. Mi váltja ki? Mitől van vége (ha vége van egyáltalán)? Hogyan lehetne ezeket elkerülni? És az, ami a legnyomasztóbb (és legsürgetőbb mindközül): mi okozza, és milyen lesz a legutolsó gazdasági válság a Földön? A legelterjedtebb válasz erre az, hogy a fosszilis energiahordozókra való túlzott támaszkodásunk okozza majd azt az összeomlást, amiből már nem tudunk majd kikászálódni. De vajon mennyire hitelt érdemlő ez az elképzelés?

Tovább

Árt a klímának a vonatozás

Amerikai kutatók szerint nem minden esetben igaz, hogy a tömegközlekedés kevésbé terheli a környezetet. Tanulmány készült a közlekedési eszközök környezeti terheléséről, és a korábbi elemzésekkel ellentétben most a kutatók a teljes életciklust vizsgálták. Nemcsak az autók, vonatok, buszok és repülőgépek kibocsátását, hanem az infrastruktúra megépítését és karbantartását, a járművek legyártását, valamint az általuk használt üzemanyag előállítását is figyelembe vették.

Mindent figyelembe véve a vasúti közlekedés károsanyag-kibocsátása az eddig számítotthoz képest 155 százalékkal, a személygépkocsik és az autóbuszok szennyezése 63 százalékkal, míg a repülőké csupán 32 százalékkal nagyobb. A légi közlekedés helyzetét javítja, hogy nem kell utakat kiépíteni, csak repülőtereket.

A Berkeley egyetem munkatársai számításba vették - például a vonatközlekedésnél - az elektromos áramot előállító erőművek szennyező hatását is. A kutatók kiszámolták, hogy egy majdnem üres buszon nyolcszor magasabb az egy főre eső kibocsátás, mint csúcsidőben.

Az autó négy utassal jobban kíméli a környezetet, mint a helyi vasút, ha csak 25 százalék körüli a telítettsége. A kutatók komplex megközelítése szerint azt is figyelembe kell venni, hogy mekkora távolság megtételére tervezik az alternatív közlekedési módot.

Ha többet akarsz tudni óriási alagutakról, Londontól Pekingig robogó szuper-expresszekről, tenger alatti vasútról, akkor keresd a novemberi Galaktika magazint. Ott megmutatom neked a vasút jövőjét.

Toochee, a Galaktikus

Tovább
0 db

Követők

Toochee Zanphagras pestabacsi kicsimate galaktika Köznapi Tharquuis myexpeti mesh126 renter rockfarkas pappék Kandr4 Gavarra

Hirdetés

Galaktika

blogavatar

Minden, ami tudomány, minden ami fantasztikus... és minden, ami tudományosan fantasztikus. A Galaktika hivatalos blogja. Lépj a jövőbe!

Legfrissebb bejegyzések

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Utolsó kommentek