Ma már ugyan szinte csak megmosolyogtató játék-szerkezetként gondolunk rá, a XVIII. század végén azonban forradalmat indított el a James Watt gőzgépe. Sőt, enélkül a szerkezet nélkül a mai tömegközlekedés és a vasút működése is majdhogynem elképzelhetetlen lenne, hiszen George Stephenson, a gőzmozdony feltalálója a gőzmasinát vette saját gépezete alapjául. Néhány évszázaddal később pedig már megszületett a mozdonykerék-gőzgép művészi interpretációja is - üvegből.

2008-ban egy cseh üvegfúvó, bizonyos Michal Zahradník, készítette el ezt az alkotást. Ebben persze még nem is lenne semmi különleges, csakhogy - mint ahogy az a mellékelt videón is látható - ez az üvegből készült gőzgép bizony működőképes. Sőt, nem csak simán arról van szó, hogy működik - de pontosan úgy működik, ahogy igazi párja!

A forgattyús tengely, a dugattyú és a kerék kiegyenlített mozgását elősegítő ellensúly mind-mind üvegből készültek. Tömítést a mester sehol nem alkalmazott - a gép működése a tökéletesen simára csiszolt felületnek és a mindenhol hibátlanul pontosan illeszkedő elemeknek köszönhető. Főként a dugattyún és a hozzá tartozó hengeren múlik a "varázslat": tökéletesen kell illeszkedniük egymáshoz. Sajnos azonban így is nagyon érzékeny "műszerről" van szó, hiszen négyből három üvegdugattyú a folyamat közben elreped. Szerencsére azért a videón még pont egy megfelelően működő üvegkonstrukciót láthatunk.

Forrás: geeksaresexy.net

Rhaenyra cikke