A nemzetközi űrállomáson szolgáló asztronauták megörökítették az utókor számára egy automata szállító jármű dokkolását.

Az európai űrügynökség március 23-án indította útnak Automata Szállító Járművét, az ATV-t, mely utánpótlást szállított a Nemzetközi Űrállomásra. 5 nappal később megérkezett a jármű ekkor készítették róla a fenti képet. A robot teherhajó körülbelül 7 tonna ellátmányt szállított többek között vizet, oxigént, ruházatot és üzemanyagot szállított. A henger alakú űrhajó 35 láb (10,7 méter) hosszú és 14,7 láb (4,5 méter) széles.

A robot ATV járműveket úgy tervezték, hogy automatikusan csatlakoznak űrállomáshoz. A képen, az ATV-3 közeleg a parkolójába, mely a komplexum orosz szegmensében található a Zvezda modulnál. A fotón látható az űrhajó kifinomult lézeres irányító rendszere, a háttérben pedig a csillagos égbolt és a Föld éjszakai fényei.


A múlt hétvégén és csütörtökön is egy kommunikációs hiba lépett fel melyről NASA beszámolt. A problémát azóta kijavították és a rendszer jól működik, erősítették meg a NASA tisztviselői.

Az európai ATV járművek jellemzően kiemelkedő csillagászati vagy űrkutató történelmi személyek nevét viselik. A mostani "Edoardo Amaldi" nevét viseli, aki híres olasz fizikus volt. Edoardo Amaldi nagy szerepet játszott abban, hogy az Európai Űrügynökség létrejöjjön.

http://www.space.com/15191-cargo-ship-space-station-docking-photo.html