A legtöbben, akik kávéznak, igencsak kellemetlennek találják a kávé elfogyasztását, miután forró italuk lehűlt, vagy éppen a jegeskávé felmelegedett szobahőmérsékletűre. De vajon miért van ez?
Tudósok szerint több oka is lehet ennek, az egyik az, hogy az ősembereknek nem volt hűtőjük. Kicsit jobban kifejtve: elődeink a maguk vadászó-gyűjtögető életmódjából adódóan a legtöbb ételüket szobahőmérsékleten fogyasztották el. Néhány biológus a nyelv tanulmányozásánál rájött arra, hogy az ízlelőreceptorok egy része csak 20_35 °C-os hőmérsékleti tartományban érzik az ízeket. Ennek az előbb említett ősi étkezési szokás lehet az evolúciós háttere.
A másik lehetséges magyarázat az, hogy az ízérzékelést befolyásolja a szaglásunk is, méghozzá eléggé erőteljesen. Az ételek-italok pedig forrón sokkal jobban ontják magukból az illatokat és aromákat, mint langyosan. Emiatt még a keserűbb kávéfajták is jobban esnek forrón, mivel a kellemes aromájuk megízesíti őket.
A harmadik elmélet szerint pont a hőmérséklet az, ami feledteti a kávé keserűségét – már ha nem szobahőmérsékletű. Egész egyszerűen az, hogy a megszokottól eltérő hőmérsékletű italt kell szürcsölgetnünk, eltereli a figyelmünket annak ízéről.
Mivel még nem értik a kávé ízének hőmérsékletfüggő változásának okát, a tudósok óvakodnak egyértelműen kijelenteni, melyik fenti elmélet a helytálló. Egyébként valószínűleg mindegyik mélyén ott rejtőzik az igazság.
Forrás: livescience.com