Rövid összefoglaló a modern fizika ágazatairól.

 

Magfizika: a tudósok atomokat ütköztetnek azért, hogy létrehozzák laboratóriumi körülmények között a Higgs bozont, a szubatomi részecskék 'periódusos rendszerének' egyik kulcsfontosságú elemét.

 

Húrelmélet: a tudósok abban hisznek, hogy a részecskék igazából nagyon kicsi, egydimenziós húrok, amik különböző frekvenciákon rezegnek. Az elmélet csak akkor működik, ha az Univerzum 11 dimenziós, ahol a dimenziók többsége kicsi, érzékelhetetlenül kicsi csomókba tekeredett fel. Ez egy olyan teória, ami mindent megmagyaráz, magába foglalva az általános relativitáselméletet és a kvantummechanikát is.

Asztrofizika: a tudósok a sötét energia mibenlétét kutatják. Úgy gondolják, létezik, mivel a Világegyetem gyorsuló tágulását valaminek fenn kell tartania. Emellett a galaxisok rotációja sem az elvárt képet mutatja, ennek oka egy másik ismeretlen dolog, a sötét anyag lehet.

 

Eközben a Földön: a fizikusok szupravezetőket – olyan anyagokat, melyekben ellenállás nélkül folyik áram – tanulmányoznak, valamint kvantumszámítógépeket próbálnak építeni, amiben a részecskék egyes tulajdonságai tárolják az információt. Emellett próbálják megérteni a káoszt, illetve a természetben előforduló rendszerek kialakulását.

 

Forrás: lifeslittlemysteries.com