Az amerikai hadseregben a modern testpáncél képes megállítani a lövedékeket, megmentve a viselője életét. A becsapódás erejétől azonban még így is komoly sebesüléseket lehet szerezni – erre kínál megoldást a hibrid páncél.

 

 

Az új páncél működési mechanizmusa hasonló a láncingekéhez, vagy lemezvértekéhez. Ahogy a régmúlt harcosai is megfelelő párnázással viselték a fémvérteket, a jelenkor katonáinak is a bélés fog segíteni. A MetCel nevezetű amerikai cég által fejlesztett, páncéllemezekből és speciális, méhsejt szerkezetű összenyomható rétegből álló testpáncél a tesztek szerint képes elnyelni a becsapódó lövedék mozgási energiájának 25%-át.

A fenti szám akkor válik igazán jelentőssé, ha mellé vesszük a becsapódó lövedékek által okozott sebesüléseket: belső vérzés, csonttörések, súlyosabb esetben halál. Az új páncél a fenti teljesítményt a 7,62 mm-es gépkarabélyok ellen nyújtja – a közel-keleti hadszíntereken ezek a legelterjedtebb fegyverek, ilyen például a Kalasnyikov is.

 

A MetCel eredetileg a NASA számára kísérletezett ki új anyagokat, néhány kutatásuk viszont felkeltette a haderő figyelmét is. A hibrid páncélt már a hadsereg támogatásával készítették el.

 

Forrás: livescience.com