Olyan a recept, mint egy középkori boszorkány kompendiumában: végy egy marék pókfonalat, szórd meg kevés emberbőrrel, főzd össze alaposan, és kész is van a golyóálló emberbőr! Legalábbis mértéktelen lebutítással élve ezt tette egy holland kutatócsoport, akik speciális, amerikai pókfonalat szőttek egybe emberi bőrsejtekkel. Ez pedig, ha a lövedék nem száguldott túl gyorsan, valóban meg is állította.

A golyóálló bőr kivédte a csökkentett sebességű lövedék becsapódását, de egy .22-es kaliberű, normális lövés túléléséhez nem volt elég erős. (Ez az 1-es típusú golyóálló mellény alsó védelmi küszöbe.)

A holland művész, aki a Holland Törvényszéki Genomikai Konzorciummal együttműködve létrehozta a bőrt, bizonyos Jalila Essaidi nem vesztette a kedvét az eredménytől, hiszen az ő célja annyi volt, hogy a biztonság körülbelüli meghatározásáról készíthessen egy művészi megfogalmazást: milyen a jövő fizikai biztonságtechnikája?



Essaidi (fenti képen) megfogalmazásában a kísérlet arra alapul vitaindító módon, hogy a biztonság milyen formái fontosak, és milyen formában lesznek fontosak később.

A speciális pókfonalat igazán betegesen hangzó módon nyerték: génmódosított kecskék tejéből és hernyóktól, Utah Állam Logani Egyetemén. Az amerikai kutatók már évek óta foglalkoznak a pókfonal-fehérje betakarításán, hogy új, szuper-erős szálakat hozhassanak létre.



Essaidi egy holland egyetem egészségügyi laborjában szerkesztette össze a pókfonalat az emberi bőrsejtekkel. Ugyan, ahogy az eredmények mutatják, éles harci helyzetben még nem tudna ez a bőr konkrét védelmet biztosítani (bár a jelenlegi, "normális" bőrnél nyilván többet), de betekintést enged abba, hogy mire is számíthat a jövő elit katonája, már ami a lövedékektől való védettséget jelenti.

A védettség persze nem minden. Régtől fogva dolgoznak a kutatók a katonák golyóállóságán, sőt, a hivatásos katonák génállományát is alaposan vizsgálják, hogy létezik-e egy afféle "harcos-gén", ami a katonát képessé teszi harcra, kockázatvállalásra, és ami eltörölve a pszichológiai korlátokat utat enged a gyilkolásnak is. Ezzel a jó katona kifejezés... erősen más szintre lép.

Jalila Essaidi honlapja elérhető IDE KATTINTVA.