Ennek a szörnynek már a neve is sugallja, mit fog csinálni a közeljövőben: AlphaDognak hívják, és a Boston Dynamics cég készítette, szállítmányozási és katonai feladatok ellátására. Ráadásul ez a négylábú robot igen közel áll már ahhoz, amit bevethetőségnek nevezünk! Most egy videót is kiadtak a működő AlphaDogról, ami előrevetít egy-két víziót a jövő csatatereiről is.

A videó egyes jeleneteiben a robot 180 kg-nyi plusz súlyt cipel minden különösebb probléma nélkül. Ezt 20-30 kilométer hosszan tudja egyszeriben megtenni (trükkös terepen is 24 órán belül!) újratöltés nélkül. Nézzük, hogy hogyan:

Érdemes megfigyelni a két embert, akik igyekeznek ellökni a kutyust teljes erővel, ő meg úgy nagyjából köszöni, de most inkább nem szeretne elesni. Ha pedig mégis eldőlne, akkor minden gond nélkül bevízszintezi magát és sétál tovább. Ez újszerű a fejlesztésben.

Az előző modellekhez képest ez a példány már abszolút működőképes alternatívának látszik: GPS rendszerű közlekedés és számítógépes látás jellemzi (hogy tudjon igazodni a terepakadályokhoz és változásokhoz). Csak képzeljük el, hogy így követi a katonákat, akármilyen terepen, és viszi utánuk a felszerelésüket, a lőszert, az ételt... (vagy képzeljük el kicsivel fejlettebb verzióját egy mozgásérzékelős irányzékú gépfegyverrel vagy gépágyúval a tetején...)

A Boston Dynamics 2012 elején adja át a DARPA és az Egyesült Államok Tengerészgyalogsága részére tesztelésre. Akik köszönik, és örömmel veszik majd a lehetőséget.

a roboteb oldala IDE KATTINTVA érhető el