A tegnapi nap folyamán nagyon felpörögtek a hírek bolygókutatási szempontból: a lakható zónában keringő, nagyjából Föld-méretű planéta megtalálása mellett több olyan közlemény is kiadásra került, amely a bolygókutatás új eredményeit tárta a nyilvánosság elé. Az egyik kedvencünk ezek közül az, amelyik kijelenti, hogy létezik olyan bolygó, ami masszív mennyiségű smukkot tartalmaz - mert több, mint a fele gyémántból van.



Bár megvan az esélye, hogy egy ilyen világ nagyon szép, mégsem ideális turistacélpont. Egy ilyen bolygó semmiképpen teljesen élettelen és képtelen élőlényeket fenntartani - már olyan élőlényeket, mint amilyenek mi vagyunk.

Ezek az óriási, szilárd bolygók hidegek és sötétek; a tudóscsoport karbon-szuper-Földeknek keresztelte el őket.

A gyémánt nagyon jó hővezető, azaz ezek a bolygóbelsők igen hamar kihűlnek. Így egy ilyen égitest híján van a geotermikus energiáknak - azaz híján lemeztektonikának, mágneses mezőnek és atmoszférának. Ez pedig csak négy olyan dolog, ami létszükséglete a földi életnek.

A bolygókutatók kísérlete abból állt, hogy olyan hőmérsékleteket és nyomást reprodukáltak, mint amik a Föld középső rétegének aljában találhatók, hogy megfigyeljék az ottani gyémántok viselkedését. Fókuszpontjukban az állt, hogy hogyan formálódnak anyagok olyan idegen bolygókban, amelyek több szenet tartalmaznak, mint a Föld.

Az eredmény meglepő volt: a gyémántkeletkezést figyelembe véve elmondható, hogy egy kb. 15 Földnyi méretű szilárd bolygó fele igen könnyen lehet akár több, mint 50%-ban gyémántból.

Ez az ötlet egyáltalán nem újszerű, a geológia régtől gyanítja, hogy a Föld alsóbb rétegeiben van egy gyémántban igen gazdag rész. Az pedig logikus, hogy egy szénben gazdagabb bolygó gyémántban is gazdagabb a Földnél.

Viszont azért jelentős az elképzelés, mert azt feltételezi, hogy szénben gazdag, nagy gyémánttartalmú bolygók is képesek kialakulni az univerzumban ugyanúgy, mint a Föld.

Urak, akinek még nincs karácsonyi ajándék ötlete szíve választottja részére, gondolkozzon el egy kozmikus méretű gyémánt csiszoltatásán! De ha esetleg a büdzsé nem teszi ezt lehetővé, mi még mindig szeretettel ajánljuk Gyémántkor című kötetünket.

space.com nyomán