Csillagászok megfigyelték az eddigi legrégebbi Ia típusú szupernóvát. Ennek segítségével a tudósok jobban megérthetik az Univerzum tágulását, valamint a tágulást gyorsító sötét energia természetét.

Az összezsugorodott, szupersűrű csillagokból – az úgynevezett fehér törpékből – születő Ia típusú szupernóvákat a csillagászok standard gyertyáknak nevezik, ugyanis a fénygörbéjük egy nagyon jellegzetes mintát követ. Ennek a mintának a vöröseltolódás miatti kiszélesedéséből következtetnek a szupernóva távolságára.

 

A csillagászok a Hubble űrteleszkóp széles látószögű kamerájának segítségével 8 hónapon keresztül figyelték a szupernóvát infravörös tartományban. A felvételt a 2010-ben indult CANDLES+CLASH Szupernóva Projekt keretében készítették, ez az első olyan kutatás, ami infravörös tartományban vizsgálja a szupernóvákat.

A kutatás eredményeiből fontos eredményeket tudhatnak meg a tudósok, többek között az SN Ia-k keletkezéséről is. A korai Univerzumban észlelt szupernóvák számából következtethetnek a kialakulásukhoz szükséges időre, a fénygörbéjük változásából pedig a sötét energia egyes tulajdonságaira.

Forrás: livescience.com