Új rovatot indítunk a Galaktika blogon, a képregények szerelmesei nagy örömére! Ebben új szakértőnk, Pálinkó Tibor fog ismertetni egy-egy képregény epizódot, sok háttérinformációval és rövid tartalmi összefoglalóval, így ha valakiben felmerüla kétely, szeretné-e az adott füzetet beszerezni, praktikus útmutatóra talál majd itt. Első írása stílusosan több szempontból is egy első rész: az újraindult The Flash első füzetéről szól.

"2011 szeptemberében, a DC meglépte azt a lépést, amit még tudtommal senki képregényes berkeken belül. Csinált egy teljes relaunch-ot. 52 cím lett újragondolva és írva. A teljes listát itt olvashatjátok. Lényegében rengeteg dologhoz hozzányúltak, rengeteghez nem, sokat változtattak, és okosan csinálják, mert nem egyben nyomják az olvasók arcába, hanem szépen fokozatosan hónapról hónapra adagolják. Pl. Superman nem repül, mivel alapból sem tudott, csak baromi nagyokat ugrani, mert a Kriptonon más volt a gravitáció, stb., és persze itt a nagyon fontos információ, miszerint Batgirl hivatalosan is leszbikus! Nézzük meg egy kicsit, hogy miért is volt szükség erre a relaunch-ra? Egyszerűen elfáradtak a karakterek, meg már úgy össze volt kuszálva az élettörténetük, hogy lehetetlenség volt kiigazodni rajta, és persze nem utolsó sorban új olvasók bevonása is ott lapult a célok között. Jól tették? Eddig úgy látszik, igen - a The Flash-nél legalább is biztosan.

A leggyorsabb élő ember. Barry Allen. The Flash. Fontos megjegyezni, hogy nem újrakezdték a történetét, hanem átformálták. Például nem házas a srác, bár a "neje", mint riporter feltűnik a storyban és van utalás a köztük régebben lejátszott könnyedebb kapcsolatra. A háttértörténet viszont megmaradt: belecsapott egy villám a laborba, épp amikor kotyvasztott valamit a szentünk.

 

És hát akkor gyerünk, The Flash #1:

A sztori elég masszív. Central City Barry meg a munkatársnője, Patty valami technikai kiállításon vannak mint első randi, ahol találkoznak Dr. Elias-szal, aki később Flash életében mindig szerephez fog jutni. De jönnek a terroristák, és van persze nagy csihi-puhi, Flashnek sikerül egyet elkapnia, de az sajnos meghal (nem Flash hibájából persze, elég durva lett volna szétzúzni a moralitást már az elején...) és kiderül, hogy Barry régi ismerőse, Manuel volt a delikvens. Innentől kezdve ugye személyes az ügy…

A terroristák feltehetően Dr. Elias genom re-coderét akarták elcsenni, Flash kölcsönkéri, majd otthon elkezdi tanulmányozni. Ekkor valaki besettenkedik a lakásba, és hát, ki más, mint Manuel. A WTF?! táblácska lóbálása következik, de nincs idő gondolkozni semmin, mert már törik is be az ajtót a rosszfiúk, úgyhogy húzni kell a nyúlcipőt és rohanni (mint még Barry, nem mint Flash). Futnak, futnak, "véletlenül" Barry kigáncsolja magát, majd beesik egy folyóba, azt színlelve, hogy megfulladt, ott pedig átváltozik Flash-sé (a gyűrűs megoldás elég okos).  Épp akkor érkezik meg, amikor Manuelt elkapják a rosszak, akik, mint kiderül, szintén mind Manuelek. Folyt. köv.

 

Ítélet


Történet: 8/10: Jó indító füzet, a változtatások, jól beleillenek a képbe, remek lehetőségek vannak a füzetben.

Rajzolás: 10/10: Francis Manapul

Hangulat: 8/10: Zseniális indító füzet, remekül meg van rajzolva, remekül meg van írva, pörögnek az események, az egész sztori sodorja magával az embert. Remek.

Kinek ajánlom: Aki még új a képregények világában, nagyon erősen ajánlom a New 52-es sorozatot, hiszen többek között az új olvasók bevonzása a sorozat egyik célja. Másfelől minden Flash-rajongónak kötelező darab!"

Pálinkó Tibor írása