top10_hereditary_heart_disease_02.jpg

Egy új német tanulmány szerint egy ember szívveréséből következtethetünk bizonyos személyiségjegyeire.

A kutatás során 425, 18 és 33 év közötti német egyetemista szívének elektromos aktivitását vizsgálták elektrokardiográffal, valamint személyiségi tesztet töltettek ki velük. Az eredmények alapján bizonyos, a szív elektromos aktivitásában látható hullámminták a neurózisra való hajlandóságra engednek következtetni. Vagyis, akinél megjelennek ezek a minták, az hajlamosabb a negatív érzelmekre, mint a pozitívakra. Ezen felül eléggé pontosan meg lehet mondani egy emberről, hogy mennyire barátságos.

A kutatók szerint a szívverés vizsgálata egy, az eddigieknél objektívebb módszert adhat a személyiség vizsgálatára. A személyiséget ugyanis döntően tesztek segítségével szokás felmérni, ami nagymértékben szubjektív módszer: lehet, hogy az emberek olyan válaszokat írnak le, amik szerintük jobban passzolnak a nemükhöz, korukhoz, stb. - ráadásul lehet, hogy bizonyos területeken félreismerik saját magukat.

500x150_idohajok2.jpg

A személyiségteszt mellett egyéb, orvosi területeken is használható ez a módszer: érzelmi zavarokat, vagy akár különböző szív- és érrendszeri betegségek felismerését is lehetővé teszi. A személyiségünk direkt és indirekt módon is befolyásolja a szívverésünket: közvetlen idegi összeköttetésen keresztül az agy és a szív között, a lélegzés által, bizonyos hormonok kibocsátásával, stb.

A kutatók hasonlóságot találtak a neurózis és a hideg, érzelemmentes viselkedés hullámmintái között is. A pszichológusok gyanítják, hogy ez nem teljesen egészséges, de további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy ezt egyértelműen ki lehessen jelenteni. Emellett a zene, vagy a filmek hatását is vizsgálnák.

Forrás: livescience.com