Egy, a felsőoktatásban tanuló diákok körében elvégzett kutatás szerint kapcsolat mutatható ki a diákok szellemi irányultsága és bizonyos agyi rendellenességek között.

 

A Princeton Egyetem kutatói végezték el azt a kísérletet, melynek eredménye szerint összefüggés van a családtagok között fellelhető neuropszichiátriai betegségek, illetve a tanuló választott szakja között. A kifejezetten reál beállítottságú diákok rokonai között az átlagnál többször fordult elő az autizmus valamelyik válfaja. A humán tudományokat választók családjában viszont a depresszió, mániás depresszió, illetve kábítószer használata fordult elő többször.

A reáltudományok művelői között az átlagnál háromszor gyakoribb volt, hogy problémájuk adódott a verbális, illetve nonverbális kommunikációval egyaránt, illetve a különböző társadalmi szituációkhoz is nehezen alkalmazkodtak. A humán beállítottságúak kétszer gyakrabban szenvedtek a depresszió valamilyen fajtájában, poszt-traumás stresszben, vagy figyelemhiányos hiperaktivitásban.

 

Mindkét esetben a betegségek kiváltó okai között szerepelnek genetikai és környezeti faktorok is. Az autizmus gyakrabban jelenik meg rendszerető, szervező környezetben, amely gyakran vezeti el az embert a technikai és tudományos területekre, elhanyagolva a szociális oldalt. Ennek ellentéte, az érzelmi instabilitás a kreatív érdeklődési területeknek kedvez: ha ebbe az irányba indulunk el, szélsőséges esetben eljuthatunk a különböző érzelmi betegségekhez, illetve a depresszió válfajaihoz.

 

Forrás: earthsky.org