Sokak szerint a nők bonyolult teremtések. Valószínűleg ezt tudják is magukról, éppen ezért nem is várják el a férfiaktól, hogy megértsék őket. Azt viszont igen, hogy legalább megpróbálják.

 

Amerikai tudósok 156 pár segítségével végeztek el egy kutatást, amiben a párkapcsolatok minőségét vizsgálták. A párok átlagosan 3,5 éve voltak együtt, voltak közöttük fiatalok, öregek, feketék, fehérek, házasok, belvárosiak és külvárosiak is. A kutatás során a pároknak le kellett írniuk, illetve meg kellett beszélniük a legutóbbi vitájukat. Ezt a tudósok rögzítették, majd kiválasztottak mindkét félről egy-egy 30 másodperces részletet, amiken éppen a pozitív és negatív érzelmeik látszódtak. Ezután ezeket a részleteket visszajátszották a pároknak, majd egy kérdőívet kellett megválaszolniuk a saját, illetve a partnerük – általuk gondolt – érzelmeiről. A kutatásból kiderült, hogy a férfiak és a nők – milyen meglepő – mást várnak el a másiktól.

A férfiak azt szeretik, ha látják a párjukon, hogy boldog, ilyenkor nagyon elégedettek a párkapcsolatukkal. Azt már kevésbé szeretik látni, ha a nő boldogtalan: ezt sokszor a közelgő szakítás előjelének vélik. Éppen ezért a párkapcsolati szakemberek a férfiaknak az empatikus képességeik fejlesztését szokták tanácsolni, így könnyebben észreveszik párjuk pozitív érzelmeit.

 

Ezzel szemben a nők akkor érezték stabilnak és kielégítőnek a kapcsolatot, ha a párjuk észrevette rajtuk, hogy éppen dühösek, vagy idegesek. Sőt, igazából az is elég, ha a férfi próbálja őket megérteni – még ha nem is sikerül – és látják ezt. Azt viszont nem szeretik, amikor a férfi érzelmileg bezárkózik, és nem hajlandó részt venni a vitákban, illetve nem mutat érzelmi reakciókat.

 

Forrás: livescience.com