Pszichológusok megkértek néhány öreget, hogy két héten keresztül játsszanak egy kicsit a WoW-val. Az eredmény érdekes lett.

 

Egy kutatás során harminckilenc, 60 és 77 év közötti emberrel kitöltettek egy tesztet, amivel felmérték szókincsüket, térbeli tájékozódási készségüket, memóriájukat, illetve koncentrálóképességüket. Ezután húszan közülük két héten keresztül napi minimum egy órán keresztül játszottak a World of Warcraft nevezetű MMORPG-vel – előtte persze megtanították őket erre. Majd a két hét letelte után újra elvégezték a teszteket.

 

A tesztek szerint a kontrollcsoporthoz képest a játékos nagyik jelentős javulást értek el a koncentrálóképesség, illetve térbeli tájékozódás terén. Jellemzően azoknál volt a legnagyobb a javulás, akik a legrosszabbul teljesítettek az első teszten.

A kutatók szerint nem kell kifejezetten WoW-ot játszani, megfelel minden olyan játék, ami olyan összetett feladatokat ad a játékosnak, amelyben egyszerre kell használni az emlékezetet, a térbeli tájékozódást, gondolkodást, stb. Az eredmények ráadásul nem is korfüggőek, vagyis a hatvanévesek ugyanannyit fejlődtek, mint azok, akik betöltötték a 75-öt. Azt persze a kísérletet végző tudósok is hangsúlyozták, hogy a kísérletben csak hatvan év felettiek vettek részt, így harmincas éveikben járó emberekről semmit nem mond ez a kísérlet.

 

Forrás: livescience.com