A tengerek kutatói sok mindent találtak már eddig a nagy vizek mélyén, gondoljunk csak a hatalmas hajóroncsokra vagy elsüllyedt kincsekre. De a legutóbbi felfedezés minden szempontból különleges: egy Balti-tengeren kutatásokat végző csoport a tenger fenekén olyan tárgyra bukkant, amely feltűnően hasonlít Han Solo űrhajójára. Vajon tényleg egy vérbeli szenzációra bukkantak, vagy az egész nem több egy ügyes trükknél?

 

Valahol Svédország és Finnország partjaitól távol bukkantak kincsvadászok egy 60 méter átmérőjű és 400 méter hosszú "dologra", amely az előzetes számítások szerint 200 méter mélyen fekszik. A kutatás vezetője, Peter Lindberg a CNN-nek elárulta, hogy még egyáltalán nem biztosak abban, hogy mit is találtak, de nem kizárható, hogy csak egy mezei hajóroncsról van szó. Tehát a tárgy kilétét illetően maradnak a találgatások, Lindberg szerint biztosabbat csak akkor tudhatunk, ha kedvező időjárási feltételek mellett egy újabb expedíció indítanak a Balti-tengerre.

Olyan vélemények is napvilágot láttak, amelyek szerint az egész nem több, mint puszta földrajzi anomália. Andreas Olsson, a Svéd Tengerészeti Múzeum munkatársa szerint a szonár működését többek között az időjárás, a hullámzás és a műszernek a tengerfenéktől mért távolsága is befolyásolhatta. Azért titkon reméljük, hogy a magyarázat nem ilyen unalmas, és Solo kapitány járgánya fekszik a tenger mélyén...

via Blastr