Minden trekkerek álma most valóra vált: a Star Trek ezentúl nem csak a rajongás tárgyaként, de konkrét "gyógyszerként" is értelmezhető. Diszlexiája van? Kezelőorvosa és gyógyszerésze véleménye helyett kérdezze meg klingon nyelvtanárát! A probléma megoldása garantált!

Az ötvenéves, két gyermekes, tisztes családapa Jonathan Brown legalábbis megtalálta. Összesen tizenkét évet töltött azzal, hogy megtanulja a Star Trek harcos humanoid fajának nyelvét, és ahogy a klingon-tudományokba mélyedt, menet közben arra is rájött, hogy "kezelhetné" diszlexiáját.

Miközben ugyanis a Klingon Nyelvi Intézet által kiadott oktató cd-ken dolgozott vezető nyelvészként, elsajátított egy egyedi módszert diszlexiájának kezelésére. A fordításokon dolgozva rájött, hogy miért okozott számára problémát a nyelvtanulás egész életében. A helyzet eddig az volt, hogy agyának abba a részébe próbálta raktározni az idegen nyelvű szavakat, ahová a neveket is mentálisan elhelyezte. Azonban mivel a nevekre sem tud emlékezni, értelemszerűen a szavakat is elfelejtette. A klingon nyelvoktató cd-n bemutatott játékoknak köszönhetően viszont az agya máshová raktározta az új szavakat, amelyek így a hosszútávú memóriába kerültek.

A sorozatban szereplő klingon nyelvet egyébként Marc Okran fejlesztette ki, aki úgy gondolta, hogy pár idegen hangzású szó megalkotásánál célravezetőbb az egész nyelvet kidolgozni, komplett szókinccsel és nyelvtannal együtt.
Brown úr érdeklődését először akkor keltette fel a harcosok nyelve, mikor felfedezte, hogy létezik klingon szótár is. Mivel ez a nyelv mindenféle körülményes kedveskedéstől mentes, egyenes beszédet kíván meg, hamar felkeltette az úriember érdeklődését, és így ha már a lehetőség is adott volt, szíves örömest elmerült tanulmányozásában. Mint az a fentiekből kiderült: nem is haszontalanul.

Forrás: BBC News

Rhaenyra írása