Már korábban hallhattunk pletykákat és híreszteléseket azzal kapcsolatban, hogy a jövőben néhány nagy sikerű japán animációs filmből (hivatalos nevén anime) bizony élőszereplős, amerikai látványmozit forgatnak. Szóba került a Cowboy Bebop és az Akira is, mint potenciális jelölt. Biztosat azonban nem tudhattunk - egészen eddig. Most a Warner Brothers zöld utat adott az Akira-produkciónak.

Ugyan még júliusban eldőlt, hogy a direktori széket a spanyol filmrendező, Jaume Collet-Serra fogja elfoglalni, a tényleges előkészületekről csak most érkezett hír. A tervek szerint jövő év februárja végén, de legkésőbb március elején kezdik "dédelgetni" a produkciót.

Ennek pedig már jócskán eljött az ideje, hiszen a stúdió 2008 óta próbálja nyélbe ütni az Akira-filmet. A kép ettől függetlenül még mindig nem állt össze teljesen, hiszen azt még nem lehet tudni, hogy milyen színészneveket vonultat majd fel a mozifilm. Felmerült már James Franco neve Kaneda szerepére, de Keanu Reevest is emlegették már. (Róla egyébként a Cowboy Bebop esetében is volt szó.) Egyelőre azonban a legújabb választás, Garrett Hedlund tűnik a tuti befutónak. Habár arról nem szól a fáma, hogy a Tron: Örökség sztárjának konkrét ajánlatot tettek volna a főszerep ügyében...

A producerek kiléte azonban nyílt titok: Leonardo DiCaprio és Andrew Lazar mellett az anime alapjául szolgáló képregény (szakszóval élve: manga) szerző-rajzolója, Otomo Katsuhiro is is ebben a minőségben veszi ki részét a munkálatokból.

A forgatókönyvből egyelőre csak vázlatok vannak - a legutóbbi a Wonder Boyst és az ötödik rész kivételével az összes Harry Pottert jegyző Steve Kloves munkája. Az eddig napvilágra került információk szerint ez a vázlat igyekszik minél közelebb maradni az eredeti animációs/képregényes történethez annak ellenére, hogy nem fél "amerikanizálni" azt.

A történet Neo-Tokyo helyett Új-Manhattanben játszódik majd, és a két főszereplő közül csak Kaneda őrzi meg eredeti nevét - Tetsuot ugyanis átkeresztelték Travisre. Néhány más szereplőn is eszközöltek kisebb változtatásokat: így például az Ezredes szerepe csökken és kissé következetlen lesz, Miyako hercegnő pedig csupán egy szemétgyűjtő idős hölggyé avanzsál. A háttér ugyanúgy egy kvázi poszt-apokaliptikus jövő, ahol a lepukkant városnegyed (Ó-Manhattan) útjait motoros bandák uralják. A filmben egy új szereplő is felbukkan majd Ray Arcman személyében. Ő lesz az őrült tudós, aki a gyerekeken végzett kísérletei során megteremtette Akirát, az "apokalipszis elhozóját". A híres-hírhedt jelenet pedig, amelynek során Tetsuo/Travis hatalmas amorf hústömeggé változik, jóval rövidebb lesz, mint az 1988-as animációs filmben. Sőt, Kaneda ikonikus fegyverét is lecserélik minden valószínűség szerint egy kevésbé látványos, egyszerűbb pisztolyra. Nem adnak feltétlen örömre okot ezek az adalékok, de még mindig bocsánatos bűnnek tekinthetőek abban az esetben, ha a történet lényegét és a cyberpunk-legenda hangulatát sikerül így is visszaadni.

Azonban hogy mindezen hírek ellenére van-e okunk pezsgőt bontani és ünnepelni, az még nagyon a jövő zenéje. Aggodalomra ad okot a nem minden esetben indokolt változtatásokon túl az is, hogy egy korábbi anime-filmfeldolgozás (a legendás Dragon Ball-sorozatból született egész estés) már hatalmasat bukott. Az sem túl biztató, hogy a hírek szerint a produkciót mindössze egy 90 millió dolláros költségvetésből próbálják kigazdálkodni, miközben a 2013-ra beígért The Lone Ranger című westernre ennek az összegnek több, mint a dupláját szánja a stúdió. Ezen kívül nem éppen megnyugtató az a tény sem, hogy a rendező Collet-Serra korábbi filmjei között a Viasztestek című, leginkább csak Paris Hilton szereplése miatt hírhedté vált horror is szerepel. (Igaz, legutóbbi munkája, a Liam Neeson "asszisztálásával" készült Ismeretlen férfi már némileg biztatóbbnak mondható.)

Mindent egybevetve aggódni, örülni és spekulálni lehet - a végeredményre azonban még várni kell. Addig is várjuk a további fejleményeket!

Forrás: geektyrant.com

Rhaenyra cikke