Európa legnagyobb obszervatóriuma új csillagvizsgáló távcsövet és kutatóbázist készül építeni a közeljövőben. Ha megvalósulnak a tervek, akkor ez lesz a legnagyobb távcső a világon.

Az úgynevezett Európa Déli Obszervatóriuma a jelenlegi kapacitásai már nem tudják kielégíteni felmerülő igényeket. A bővítés után a kutatóintézet területe a duplájára fog nőni. A fizikai bővítéssel párhuzamosan az obszervatórium személyi állományában is jelentős létszámemelés várható.

Tim de Zeeuw, az intézmény igazgatója az nyilatkozta a napokban:"Az építkezés és az új épület fontos mérföldkő ESO történetében, mivel lehetővé teszi számunkra, hogy még hatékonyabban érhessük le a égitesteket világszínvonalú földi megfigyelő berendezések segítségével."

 

Az új épületek közül említést érdemel egy új iroda- és épületgépészeti részleg, valamint ezt a campussal egy fedett híd fogja összekötni. Ezek mind zöld épületek lesznek, melyek nagy mértékben fogják hasznosítani a zöld fényt. Terveik szerint 2013 végére szeretnék befejezni a beruházást.

A Földön nem ez az egyedüli nagy felbontású teleszkóp, az egyik legjelentősebb Chilében az Atacama sivatagban található a La Silla Obszervatóriumban.

 http://www.space.com/15149-european-southern-observatory-telescope-growth.html