Az utóbb készült, ám az eredeti előtörténetét elmesélő Star Wars-trilógia (Baljós árnyak, A klónok támadása, A sithek bosszúja) mint tudjuk, nem örvendett feltétlen sikernek a régi rajongók körében. Sokan fanyalogtak ezeken a filmeken - az is megesett, hogy ennek nyomán valaki teljesen kiszeretett a Lucas-féle csillagháborús történetből. Az azonban talán már kevésbé ismeretes tény, hogy a régi hármasfogat középső epizódjának, A birodalom visszavág című alkotásnak a producere, Gary Kurtz is kifejezte nem tetszését Anakin Skywalker történetei kapcsán.

A The People vs. George Lucas című dokumentumfilmben faggatták Kurtzot arról, hogy mit gondol a Star Wars-rajongókról és a messzi-messzi Lucas-galaxis iránt táplált szeret-nem szeret kötődésről. Kurtz ez ügyben ugyan igen diplomatikusan fogalmaz, de szavaiból azért jól kivehető az új trilógiáról alkotott, nem túl pozitív véleménye.


 

Elmondja, hogy több problémája is akad az ominózus filmekkel. A vizuális kivitelezésbe persze ő sem tud belekötni - fantasztikusnak és lenyűgözőnek tartja a látványvilágot. Viszont ami a történeteket illeti... Nos, azokkal már akad gondja bőven. Hiszen abban sem biztos, hogy egyáltalán passzolnak, rendesen összefüggésben állnak-e az eredeti filmekkel. Persze ezt nem csak Kurtz gondolja így: a rajongók körében is vita tárgyát képezi ez a felvetés. Néhányan úgy gondolják, hogy a hat film együtt alkot egy egészet, míg vannak, akik ezzel nem értenek egyet - ahogy a producer sem.


Hogy azért mégse kritizálja olyan intenzíven az 1999 és 2005 között készült filmeket, Kurtz finomít a mondandóján annyival, hogy felhívja rá a figyelmet: sok jó jelenet van ezekben a mozgóképes alkotásokban is. Azzal a ténnyel viszont nagyon elégedetlen, hogy a karakterek fejlődése és jellembeli változása nem elég kidolgozott, nem túl hangsúlyos és egyébként is: nem nagyon beszélhetünk esetükben jellemfejlődésről.


A teljes dokumentumfilm október 25-én jelenik meg dvdn az Egyesült Államokban.


Forrás: nymag.com

Rhaenyra bejegyzése