A Sas-ködben fellelhető Teremtés Oszlopainak nevezett felhőoszlop megsemmisülhetett, ugyanis az Európai Űrügynökség (ESA) két műholdjának a felvételeiről erre lehet következtetni.

Teremtés oszlopai néven vált ismertté az a fénykép, melyet 1995. április elsején Arizonai Állami Egyetem csillagászai Jeff Hester és Paul Scowen készítettek Hubble űrteleszkóppal. A felvételen három hatalmas gázokból és porokból álló oszlop látható. A Teremtés Oszlopai a Sas-ködben található. 

Az ESA által publikált legfrissebb felvételek az infravörös tartományban működő Herschel-űrteleszkóp, valamint az XMM-Newton röntgencsillagászati műhold által készített képek kombinációja. A felvételeken a Sas-köd gázok és por színes örvényeként látható, a magját pedig a vörös, zöld, kék, sárga és narancssárga színben pompázó csillagok sűrű pakkja képezi.

Az ESA úgy vélekedik melyet már korábbi megfigyelések is feltételeztek hogy a Teremtés Oszlopai megsemmisülhettek. A most kiadott fényképek alátámasztani látszanak ezt a feltételezést, annak ellenére hogy még a kérdéses oszlopok látszanak rajta. Valószínűsíthető, hogy a NGC6611 katalógusjelű halmaz egyik csillaga hatezer évvel ezelőtt felrobbant, szupernóvaként lobbanva el.

Ha ilyen kataklizma megtörtént, az a Teremtés oszlopainak megsemmisülését okozhatta, erre csak 500 év múlltán derül fény, hiszen a Sas-köd 6500 fényévnyire van a Földtől. Azaz 6500 éves késéssel értesülünk az ott lejátszódó eseményekről. Mindezek eredményeként a szupernóva-robbanást és a Teremtés oszlopainak a pusztulását 500 év múltán figyelhetik meg a csillagászok. 

http://index.hu/tudomany/2012/01/19/megsemmisultek_a_teremtes_oszlopai/