Sokunk kedvenc olvasmánya volt gyermekkorunkban Verne Utazás a Holdba című regénye. A könyv 1865-ben jelent meg Franciaországban, amikor az amerikai polgárháború már a vége felé közeledett. Elképesztő, de Verne sejtései közül megdöbbentően sok igaznak bizonyult. Néhány ezek közül.

A regényben a lövedék építéséhez a kis súlya miatt alumíniumot használtak. Ez ma is így van, ez az űrjárművek fő alapanyag. Pedig Verne korában még csak megfizethetetlenül költséges eljárások során tudták előállítani.

- A regényben állatokat használnak a súlytalanság hatásainak előzetes vizsgálataihoz, a repülés során a kísérleti macska felfalja a kísérleti egeret.

- Verne helyesen számította ki a szökési sebességet - tizenkétezer yard másodpercenként.

- Az is pontosnak bizonyult, hogy a Föld és a Hold közötti repülés időtartamát 97 órában határozta meg.

- Az, hogy az űrben való haladáshoz és kormányzáshoz rakétákat használnak, valósággá vált.

 -Verne a kilövés helyét Florida atlanti-óceáni partjára helyezte, mindössze 134 mérföldre a jelenlegi kilövési helytől, a Canaveral-foktól, ahola Kennedy Space Center található.

- A helyszín kiválasztásához ugyanazokat a technikai okokat sorolta fel, melyeket végül a NASA is figyelembe vett, noha ők eredetileg Houstonból akarták a kilövést végrehajtani.

- A súlytalanság leírása helytálló.

- Szintén pontos, hogy a lövedékből kidobott tárgyak a lövedék mellett repülnek tovább.

- 1969-ben Frank Boorman űrhajós, miután az Apolló 9 fedélzetén egy sikeres holdutazás után visszatért a Földre, levelet írt Verne unokájának, amelyben elárulja, hogy az ő kabinja a Csendes-óceánban landolt, mindössze két és fél mérföldre attól a ponttól, mely a regényben szerepel.

- De ami a legmeglepőbb az 1990-es évek óta a NASA tervezőasztalain van a Verne-ágyú terve, mint az olcsó eszközszállítás jövője.

A Jules Verne teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásnál

Ezek után nem csoda, hogy az Európai Űrügynökség a szerző iránti tisztelete jeleként az  ATV (Automated Transfer Vehicle) teherűrhajó-sorozatának első példányát az íróról nevezte el.

Toochee, a galaktikus