A sötét anyag - egy olyan teória, ami a világegyetem számtalan olyan eseményét meg tudná magyarázni, amire egyelőre abszolút semmi elfogadható magyarázatunk nincs, vagy ha van is, ellentmond más, bizonyított tényeknek. De hogyan akarsz kimutatni valamit, ami nem bocsát ki semmit, nem ver vissza semmit, és úgy nagy vonalakban gőzöd sincs róla, hogy egyáltalán mit keress? Egy új elmélet szerint nem is annyira láthatatlan ez a sötét anyag - csillagok felszínét akarják felhasználni "teleszkópként".

Ugyanis a csillagok felszínén olyan hullámzások figyelhetők meg időnként, amelyek látszólag indokolatlanul kezdődnek. Ilyen vibrálások egy új tanulmány alapján keletkezhetnek azáltal, hogy egy rendkívüli, hipotetikus sötét anyag-objektum haladt át a csillagon, amit ősi fekete lyuknak neveznek. Így ezek a hullámzások a sötét anyag megfigyelhető bizonyítéka lennének - és a sötét anyag bizony elméletileg az univerzum jó 80%-át teszi ki, így igen ildomos lenne végre kimutatni valahogyan.

A Princeton Egyetem kutatója rámutat: még ha sikerül is bizonyságot találni arra, hogy tényleg sötét anyagból álló ősi fekete lyukak okozzák ezeket a jelenségeket, akkor is hátramarad a kérdés: miből áll a sötét anyag maga? Ha sikerülne egy ilyen fekete lyukat találni, az alapvetően változtatná meg a korai univerzumról és a sötét anyagról alkotott elképzeléseinket.

Mint ismeretes, a tudomány jelen állása szerint a világegyetem csupán 4%-a áll a számunkra is látható "normális" anyagból, a többi sötét energia és sötét anyag. Ezeket a tudósok még nem tudták kimutatni, csupán a látható dolgokat érő gravitációs anomáliák és furcsaságok alapján feltételezik a létét.

Ezek az ősi fekete lyukak a Nagy Bumm teoretikus maradványai. Ezek a furcsa kozmikus objektumok lehetnek a sötét energia és anyag egyik forrása.

Sokkal kisebbeknek gondolják őket a "normális" anyag fekete lyukjainál, és ezek ráadásul nem is esznek csillagot vagy fényt. Ehelyett csillagokkal való ütközéseik felismerhető vibrálást indukálnak a csillagok felszínén.



Szimulációk kimutatták, hogy már egy aszteroida méretű ilyen objektum is észlelhető hullámzást indítana be. Most pedig, hogy már tudják, hogy egyáltalán keresnek ilyen hullámzásokat a csillagok felszínén, több csillagot elkezdhetnek figyelni. A Tejút maga is milliárdnyi csillagból áll - azaz statisztikailag évente 10.000 ilyen esemény is történhet. Most már tudják, mit keresnek és tudják, hogyan keressék - a kutatók szerint az első ősi fekete lyuk felfedezése csak idő kérdése.

space.com