A gyümölcslégy lárvája egy eléggé különös formáját választotta a paraziták elleni védekezésnek: leissza magát a sárga földig, amitől azok elpusztulnak a vérében.

Mint az a nevéből is sejthető, a gyümölcslégy nagyon szereti a gyümölcsöket – pontosabban a rothadó, erjedő gyümölcsön tenyésző élesztőt és más gombafajtákat. A gombákkal együtt persze a gyümölcsből származó alkoholos melléktermékeket is megemésztik, méghozzá eléggé nagy hatékonysággal: akár 4%-os alkoholtartalmú gyümölcsön is képesek elélni. Ennél magasabb alkoholszint viszont már mérgező lenne számukra. Dacára a folyamatos alkoholkúrának, a tudósok mindössze 0,02%-os véralkoholszintet mértek a legyeknél.

Még akár irigyelhetnénk is a legyeket a kényelmes életükért, ha nem lennének a paraziták. Többek között léteznek olyan darázsfajták is, amik a lárvájukat a gyümölcslégy lárvájába injekciózzák bele. Ami ezután következik, az eléggé kellemetlen a légylárva számára: ha nem tesz semmit, a darázslárva a véráramban nődögélve belülről falja fel szegény legyet. Érthető módon a légylárva ezt nem akarja: mivel sokkal jobban tűri az alkoholt, mint a paraziták, jobb híján a folyamatos részegség állapotában leledzik. Biológusok néhány szerencsétlen lárva feldarabolásos vizsgálata során megfigyelte, hogy a pityókás lárvák vérében talált darázslárvák az alkohol hatására szó szerint kifordultak önmagukból: belső szerveik az ánuszukon keresztül távoztak. Kellemetlen és természetesen halálos.

Még azt is megvizsgálták, hogy mennyire tudatos az alkohol választása a legyek esetén: előkészítettek két ételmintát, az egyik alkoholos, a másik alkoholmentes volt. Aztán fogtak két lárvacsapatot, az egyiket megfertőzték darázslárvákkal, a másikat nem, majd az ételek közelébe eresztették őket. 24 óra elteltével a fertőzöttek 80%-a javában alkoholizált, míg az egészséges lárvák esetében ez az arány csupán 30% volt.

Azt nem tudjuk, hogy az illuminált állapot mennyire kellemes a legyeknek, de még mindig jobb, mintha élve ennék meg, ráadásul belülről. 

Forrás: livescience.com