Valószínűleg mindenki emlékszik még a múlt szeptemberben a világot bejáró hírre, miszerint fénynél gyorsabb neutrínókat találtak a CERN tudósai. A legújabb hírek szerint jól végezték el a kísérletet, mégsem gyorsabbak a fénynél a neutrínók.

 

A tavalyi év egyik legfelkapottabb tudományos híre volt a fent említett eredmény. A kísérletben a CERN egyik részecskegyorsítójában előállított neutrínókat irányítottak a 730 kilométerre fekvő Gran Sasso laboratóriumába. A mérési adatok kiértékelése után azt kapták, hogy a neutrínóknak 60 nanoszekundummal kevesebb idő kellett az út megtételére, mint a fénynek. A jelenleg általánosan elfogadott elmélet – az általános relativitáselmélet – szerint ez nem lehetséges.

 

Meg is lepődtek az OPERA projekt résztvevői – ők folytatták le a kísérletet -, ezért gyorsan átszámoltak mindent, illetve még egyszer elvégezték a kísérletet. Mivel nem találtak hibát sem az adatokban, sem a kísérlet felépítésében, sem a végrehajtásban, publikálták az eredményeket – persze csak óvatosan, még ők sem hittek a saját szemüknek. Ami persze nem csoda, eddig minden megfigyelés és kísérlet a relativitáselméletet támasztotta alá, arról nem is beszélve, hogy az addigi neutrínó-megfigyelések során sem találtak fénynél gyorsabbakat.

Egyes fizikusok szerint elképzelhető, hogy a neutrínók kis ideig átlépjék a fénysebességet, ilyenkor azonban azonnal elkezdik csökkenteni energiájukat elektron-pozitron párkeltéssel. Ezt a jelenséget azonban nem figyelték meg a kísérlet során: a neutrínók energiája a CERN-ben és Gran Sasso-ban is 17 GeV volt.

 

Akkor hát mi lehet a megoldás? A legújabb elmélet szerint – ami egy jól értesült bennfentes állításaira alapul – az eredmény oka egy, a GPS-vevőt és a labor egyik számítógépét összekötő optikai kábel nem megfelelő bekötése volt. Ennél a kísérletnél már azt is figyelembe kellett venni, hogy az adat mennyi idő alatt ér végig a kábelen, így ha azt a kelleténél feszesebben, vagy lazábban kötik be, befolyásolhatja a végeredményt – főleg, ha a kábel egyik végén a két laboratórium órát szinkronizáló GPS-adóvevő van.

Forrás: livescience.com