És valóban nem telhet el nap anélkül, hogy ne botlanánk bele valahol a XXI. század szupersztárjaiba. Filmek, sorozatok, könyvek érkeznek futószalagon a témában, a vérszívók pedig kedvesen villantják ránk hosszú szemfogaikat az ezeket reklámozó plakátokon. Az éjszaka öröklétű démonai azonban nem csak a legendákból kinőtt szórakoztatóipar gyermekei. Legalábbis ami a jellemzőiket illeti. Létezik ugyanis egy betegség, amelynek tünetei szinte teljesen megegyeznek Drakula gróf  ismertetőjegyeivel.

A porfíria kifejezés a görög "porphura", vagyis "lila" szóból ered. A betegség oka, hogy az emberi test túl sok porfirinnek nevezett, lila és vörös pigmentet tartalmazó anyagot termel. Ezek olyan kémiai anyagok, amelyek betegségek ellen segítenek felvenni a harcot a
szervezetnek, azonban ha túl sok halmozódik fel belőlük, akkor abból már problémák lesznek. A porfíriának nyolc különböző változata van, amelyek a tünetek tekintetében különböznek. A betegség kiváltó oka azonban minden esetben ugyanaz. A vörösvértest egyik alkotóelemének létrejöttét gátolja meg a túl sok porfirin, és ez vezet a problémákhoz.

Leggyakoribb változata, a porphyria cutanea tardea, amely többféle tünettel jár együtt. Legáltalánosabb a fényérzékenység, amely még a bőrfelület megégéséhez is vezethet. Emellett sebek jelennek meg a testen, és az sem ritka, hogy a szőr megerősödik, különösen, ami az arcot illeti. A beteg által így megelevenedni látszik a farkasember mítosza. Vagy éppen Drakula grófé: Stoker regényében ugyanis a vámpír képes farkas alakot is felvenni.

További hasonlóságot mutat a halhatatlan vérszívókkal az is, ahogy a porfíriás beteg "orvosolni" próbálja problémáját. Mivel a szervezet vastartalma csökken a betegség idején, így a beteg ösztönösen idegen vérben próbálja megtalálni a hiányzó anyagokat. Nem véletlen tehát a furcsa éhség, a vérszomj "gondolata" sem.

Bár egy enyhébb változata "csak" lázálmokat és hallucinációkat vált ki a betegből, legritkább verziója is hasonlóan démoni elváltozásokkal jár együtt. Nem ritkán vaksághoz, illetve az arc és az ujjak deformálódásához (összehúzódik a bőr, különösen a szem körül, valamint elsorvad és felhúzódik az íny) vezet. Főként zárt közösségben, vérfertőző viszonyokból született gyermekeknél alakul ki a betegség ezen változata. Az erdélyi völgyekben például nem ritka. Valószínűleg ezért is kötötték össze a vámpírok mítoszával, amiről tudva levő, hogy modern világhódító turnéjára "Transzilvániából" indult el.

A porfíria ugyanis örökletes betegség. A rendellenesség egyetlen kóros, hibás génnel öröklődik az egyik szülőtől. Nem biztos azonban, hogy felszínre is kerül: a legtöbb esetben csak lappang a betegben. Az alkohol, a stressz vagy bizonyos gyógyszerek azonban könnyen kiválthatják az arra hajlamosokból.

A világtörténelem során több embernek is tulajdonították ezt a betegséget - főként az angol királyi család tagjai közül. Így például Stuart Máriát és vérvonalát, beleértve III. György angol királyt is porfíria áldozatainak minősítették. De spekulációk folynak arról is, hogy Nabukodonozor, az Újbabiloni Birodalom második és egyben legismertebb királya, valamint Vincent van Gogh festő is ettől a betegségtől szenvedett. A legismertebb múltbéli példa azonban III. "Karóbahúzó" Vlad havasalföldi fejdelem esete, akihez a legismertebb vámpír, Drakula alakját kötik előszeretettel. Talán valóban nem véletlenül.

Forrás: scientificamerican.com és drinfo.hu

Rhaenyra írása